Hlavní obsah

Autobazary hlásí zvýšený zájem o čtyřkolky

Novinky, maž

Mrazivé počasí minulých týdnů prudce zvedlo zájem o vozy s pohonem všech čtyř kol, oproti začátku prosince jejich týdenní prodeje v některých autobazarech vzrostly až o 80 procent.

Článek

Podle manažera autobazarů Auto Diskont Luboše Vorlíka jsou nyní ceny aut, včetně čtyřkolek, na historicky nejnižší úrovni. "Nejžádanější Lada Niva 4x4 se dá sehnat už za 25 000 Kč a třeba Kia Sportage 4x4 stojí od 40 000 Kč. Takovéto vozy přitom obvykle najdou kupce už během několika dní, někdy i pouhých hodin," doplnil.

Technicky nejspolehlivější pohon všech čtyř kol podle něj používají japonské automobilky Subaru a Nissan, které mají v této oblasti dlouholetou tradici.

„Pokaždé, když se výrazně ochladí pod bod mrazu, začíná růst poptávka po vozech s pohonem všech čtyř kol, které mají v zimním období mnohem lepší jízdní vlastnosti na sněhu a kluzkém povrchu. Tentokrát je ale zájem ještě silnější než v minulých letech, a to v důsledku současného počasí,“ uvedl ředitel výkupu autobazaru AAA Petr Vaněček s tím, že poptávku po této kategorii automobilů podporuje i loňský propad cen ojetých vozů až o 25 procent.

K nejprodávanějším modelům s pohonem všech čtyř kol patří podle Vaněčka Škoda Octavia 4x4 , Hyundai Santa Fe, Honda CR-V a Toyota RAV4. V poslední době výrazně roste zájem také o Volkswagen Touareg, jehož cena v roce 2008 o dost poklesla a začíná už pod hranicí 600 tisíc korun.

:. Škoda Octavia 4x4foto: Michal Šafránek

4x4 obvykle s dieselovým motorem

„Vozy s pohonem 4X4 jsou nadále nejžádanější s dieselovými motory, a to téměř v 80 procentech případů, zatímco u ostatních kategorií automobilů byl zájem o naftový pohon letos citelně slabší,“ dodal Vaněček.

Důvod je podle něj jasný – pohon všech čtyř kol, větší hmotnost i vyšší stavba karosérie citelně zvyšují spotřebu, a tak se u této kategorie vozidel obvykle vyplatí naftový pohon. A to i v současné situaci, kdy je nafta trvale dražší než benzín.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám