Hlavní obsah

Ohlédnutí za rokem 2008: nejdůležitější automobilové novinky

Novinky, maž

Mezi významnými modely automobilového světa za minulý rok nechybí první diesel od Subaru, nová Škoda Superb, Nissan GT-R, ale ani Smart MHD. Pojďte společně s námi zavzpomínat na automobilové novinky roku 2008.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek
Leden

Hummer v lednu představil pick-up H3T, který je postavený na základě již vyráběného modelu H3. Stejná je i nabídka pohonných jednotek.

Mercedes-Benz představil oficiálně nový Mercedes-Benz CLC. Podle Mercedesu se na voze změnilo více než 1100 komponentů. Spíše než o nový model jde o důkladný facelift.

Peugeot potvrdil nový model 308 SW, tedy praktickou verzi. Jedná se o kombinaci karoserie typu kombi a MPV nasazeném na modelu 308.

:. Peugeot 308 SW foto: Novinky/Martin Žemlička

Škoda Auto ukázala v lednu první fotografie svého dlouho očekávaného modelu Superb, automobilu střední třídy.

Ford inovoval svůj stěžejní model - Focus - v lednu se začaly prodávat první kousky i v České republice. Změny jsou patrné velmi snadno. V přední části má nárazník velkou „tlamu“ nasávacího otvoru a také nová světla se zalomením. Zezadu pak jsou poznávacím znakem třeba koncové svítilny s bílou optikou.

Hyundai představil luxusní vůz Genesis. Tvrdil o něm, že nový Hyundai Genesis se má stát milníkem v historii značky. Jeho kvalita totiž má konkurovat takovým značkám, jako je Mercedes-Benz či BMW.

Únor

Automobilka Volkswagen nasadí do výroby staronový model Scirocco. Stejně jako před lety se jedná o sportovnější hatchback, který by měl oslovit především mladší lidi.

V Česku se začalo prodávat Subaru Impreza WRX STI.

Renault představil Lagunu GT, model s řízenou přední i zadní nápravou.

Alfa Romeo představila krásný luxusní vůz - 8C Competizione Spider. Vyrobeno bylo pouhých 500 kusů.

:. Alfa Romeo 8C Competizione Spider - krásné auto, které se na trh dostalo v limitované edici.

Mini představilo nejostřejší verzi John Cooper Works (155 kW a 260 Nm).

Kia potvrdila sériovou produkci modelu Soul - kompaktního prostorného vozu.

Nissan potvrdil, že sportovní kupé GT-R se bude prodávat i na Starém kontinentu.

Březen

Titul světového nejlepšího auta roku 2008 (World Car of the Year 2008) získala japonská Mazda 2. Porazila ve finále Ford Mondeo a Mercedes-Benz třídy C.

:. Outback první Subaru s dieselovým agregátem. foto: Novinky/Martin Žemlička

Duben

Do výroby se dostal Smart MHD (Micro Hybrid Drive). Úspornou verzi jsme otestovali v centru Prahy.

Peugeot potvrdil malé sportovní kupé na technickém základu Peugeotu 308.

V Pekingu se na autosalonu kromě jiného představil i nový koncept - Fiesta se stylistickým paketem S.

Na český trh přichází dva rivalové v kategorii SUV - Audi Q5 a Mercedes GLK.

:. Lexus IS F - nabroušený sedan z Japonskafoto: Novinky/Martin Žemlička

Lexus IS-F, konkurent BMW M3 nebo Mercedesu třídy C 63 AMG se začal prodávat v České republice.

Iveco začalo prodávat drsný off-road Massif, určený do skutečného terénu.

Květen

Od května se v Česku začala prodávat nová generace Berlinga, která je o 24 centimetrů delší než předchozí model. Bude se prodávat v užitkové verzi nebo s pěti sedadly.

V nezávislé zkoušce organizace Euro NCAP dostal Superb plný počet hvězd za ochranu dospělých při čelním a bočním nárazu. Špatně si nevedl ani v případě ochrany chodců, tam ale na plný počet bodů nedosáhl.

Citroën C5: konkurent Superbu a Mondea se v květnu začal prodávat. Dostupný je jako sedan nebo kombi.

:. Citroën C5foto: Novinky/maž

V tradiční soutěži International Engine of the Year, ve které hlasuje 65 motoristických novinářů z celého světa, letos vyhrály šest cen z jedenácti motory s logem BMW. Ocenění získaly i agregáty Volkswagenu, Toyoty, Subaru a Porsche.

Červen

Maserati Quattroporte: facelift a nová výkonnější verze S. Po pěti letech se dočkal drobných retuší luxusní italský sedan od Maserati. Pro aktuální modelový rok výrobce mírně pozměnil exteriér a interiér a zároveň přišel i s novou, výkonnější verzí S. Její osmiválec nabízí 430 koní výkonu.

Opel vyvinul systém, který má zvýšit bezpečnost silničního provozu. Její Opel Eye je kamerový a počítačový systém, který prý dokáže číst dopravní značky oznamující například rychlostní limity, na něž pak upozorní. Kromě toho "Opelovo oko" dohlíží na dodržování jízdní stopy.

Honda začala v USA prodávat automobil na vodík - FCX Clarity.

Ford ukázal dvě fotografie toužebně očekávaného Focusu RS, který chce konkurovat ikonickým modelům Subaru Impreza WRX STI a Mitsubishi Lancer EVO.

:. Ford Focus RS - jedno z nejočekávanějších aut se začne prodávat letos.

Červenec

Renault ukázal Mégane R26.R - ultimativní edici, která si na nic nehraje.

Renomovaný německý úpravce 9ff si splnil sen - vytvořil auto, které bude rychlejší než Bugatti Veyron. V maximální rychlosti to sice dělá jen dva kilometry za hodinu - 409 km/h.

Lancia oprášila slavné jméno a letos přichází s modelem Delta. Pětidvéřový hatchback spadá do nižší střední třídy, kde bude soupeřit s dražšími modely typu Audi A3 nebo BMW řady 1.

:. Lancia Delta působí majestátě.

Srpen

Český výrobce Kaipan ukázal svoji novinku - roadster Kaipan 15.

:. Kaipan 15foto: Novinky/Martin Žemlička

Aston Martin se chystá na triumfální návrat - připravuje omezenou sérii sportovního automobilu pro dva cestující. Pracovní název zní One-77.

Září

Mercedes a McLaren představil exkluzivní a superrychlý Roadster 722 S.

VW představilo nový Golf GTI - dostal 10 koní navíc a adaptivní tlumiče.

Mini se ukázalo jako SUV. Naštěstí jen jako koncept.

:. Koncept pro pařížský autosalon od Mini

Říjen

Rusové mají vlastní sportovní auto - Revolt, které využívá techniku od Mitsubishi a jeho výkon činí přes 500 koní.

:. E-Go Motors Revolt - supersport z Ruska. Zatím jde jenom o studii

Toyota ukázala iQ - třímetrové automobil do města, jehož design je velmi povedený.

Mitsubishi v Paříži ukázalo nový Colt ve třídvéřovém a pětidvéřovém provedení. Kromě tří základních motorů bude k dispozici i benzínový agregát se 150 koňmi pro vrcholnou verzi Ralliart.

Listopad

Lamborghini Gallardo LP 560-4 odhodilo střechu. Motor je použit stejný jako u verze kupé – vidlicový desetiválec se zdvihovým objemem 5,2 litru a výkonem 560 koní při 8000 otáčkách a 540 Nm točivého momentu.

:. Lamborghini Gallardo LP 560-4 Spyder

Po několikaleté odmlce přichází Bentley s nejvýkonnější variantou luxusního kabrioletu Azure, která za svůj název získala obvyklé písmeno T. Osmiválcem poháněný kabriolet je pořádný pořízek - váží více než 2,5 tuny.

Prosinec

Otestovali jsme Ford Ka - nové auto s DNA Fiatu 500.

Nejspolehlivějším autem o stáří dva až tři roky je podle německých testovacích firem TÜV model Toyota Corolla Verso. Druhým nejlepším vozem je Mazda 2, o třetí místo se dělí Porsche 911 a Ford Fusion.

:. Z4 - nový sportovní roadster od BMW

Audi instalovalo do svého supersportu desetiválcový motor z Lamborghini Gallardo a posunulo R8 o pořádný kus výš. 525 koní zajišťuje fantastické zrychlení a maximální rychlost 316 kilometrů v hodině. Na desetiválcovou R8 si připravte 3,5 miliónu korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám