Hlavní obsah

Překvapení z Dánska: supersporťák s více než tisíci koňmi

Novinky, maž

Málokdo by možná čekal, že zrovna z Dánska přijde na svět supersportovní automobil s výkonem přes 1000 koní. Název výrobce Zenvo patrně nikomu nic neřekne, nicméně to neznamená, že by jejich nový model ST1 nestál za pozornost.

Článek

ST1 pohání přeplňovaný osmiválec se zdvihovým objemem sedm litrů. Dánská automobilka nezveřejnila, od kterého výrobce si motory kupuje, zahraniční servery však spekulují, že od Chevroletu. Finální výkon činí monstrózních 1104 koní (810 kW) a prostřednictvím šestistupňové manuální převodovky se přenáší na zadní kola.

Dvoumístné kupé umí zrychlit na 100 km/h za skvělých 3,2 vteřin a z nuly na 200 km/h za 8,9 vteřin. Nejvyšší rychlost, které dosahuje ST1, je 375 km/h.

:. Zenvo ST1 jede přes 370 km/h a zrychluje jako nejsilnější motocykly.

Čtrnáct metráků těžké auto může mít příplatkové keramické brzdy; litá kola mají standardně rozměr 19 palců (vepředu) a 20 palců (vzadu).

Vývoj trval čtyři roky a produkční verze by se podle všeho měly začít prodávat příští rok. V tuto chvíli mluví zástupci automobilky Zenvo o maximálně 15 vyrobených automobilech, což by z ST1 dělalo exkluzivní záležitost. O prodejní ceně zatím oficiálně nepadlo ani slovo.

:. Zenvo ST1 - dvoumístné supersportovní kupé z Dánska.

Reklama

Výběr článků

Načítám