Hlavní obsah

Hyundai a Kia kvůli krizi omezují výrobu, Česka se to netýká

Jihokorejské automobilky Hyundai Motor a Kia Motors omezují kvůli finanční krizi, která snížila poptávku po nových automobilech, výrobu v zahraničí. Pokles výroby se nedotkne pouze továrny Hyundai v České republice, která zahájila provoz teprve minulý měsíc.

Foto: maž, Novinky

Továrna Kia ve slovenské Žilině.

Článek

"Zahájili jsme omezení výroby ve všech zahraničních továrnách kromě nové v České republice," uvedl mluvčí Hyundai Jake Jang, bližší detaily však neposkytl. Při zahájení výroby v ČR představitelé automobilky uvedli, že v příštím roce plánují vyrobit 185 000 vozidel, celková kapacita výroby je 200 000 vozidel ročně. Hyundai, který je spolu s dceřinou společností Kia pátou největší automobilkou na světě, má v současnosti kromě ČR továrny také ve Spojených státech, Turecku, Číně a Indii.

:. Továrna Kia ve slovenské Žilině. foto: Novinky/maž

Kia upravuje výrobu na Slovensku

Zástupce automobilky Kia uvedl, že firma od konce října upravuje výrobu v Číně a na Slovensku. "Bylo by pošetilé vzhledem k současné obtížné situaci udržovat plnou kapacitu," řekl agentuře Reuters jeden z představitelů automobilky, který si nepřál být jmenován. K rozsahu omezení výroby se odmítl vyjádřit. Mluvčí slovenské továrny již dříve oznámil, že Kia letos na Slovensku vyrobí 205 000 vozů místo původně plánovaných 210 000 vozů, což není tak velký rozdíl - pouhých 5000 vozidel (zhruba pět dní výroby).

Reklama

Výběr článků

Načítám