Hlavní obsah

Xenony má stále více automobilů, často nelegálně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Český trh zaplavily levné sady s xenonovými výbojkami pro automobily. Cena těchto sad během tří let klesla zhruba čtyřnásobně a v současnosti začíná na přibližně 2000 korunách. Takzvané HID Xenony, které lze zabudovat do patice místo klasické halogenové žárovky, sice výrazně lépe svítí, ale jejich použití je v rozporu s předpisy.

Foto: Petr Horník, Právo

Pokud světlomety nemají jako zdroj schválené xenony, nemají v autě co dělat.

Článek

Policie se podle Dagmar Bednarčíkové z policejního prezidia používání neschválených xenonů věnuje při pravidelných silničních kontrolách. Při jejich odhalení pak řidiči hrozí bloková pokuta do 2000 Kč.

"V rámci běžné silniční kontroly je však odhalení používání neoriginálních zástaveb xenonových výbojek velmi složité, neboť předpokládá vysoké odborné znalosti z oblasti výroby a vývoje automobilů. Odhalení neoriginálních zástaveb je pak věcí Stanic technické kontroly (STK)," připustila.

Kvůli své vyšší svítivosti u xenonových výbojek hrozí u neseřízených nebo špinavých světel větší riziko oslnění protijedoucích řidičů. Výbojky se proto mohou montovat jen do světlometů umožňujících jejich automatické naklápění podle polohy vozidla a do aut vybavených ostřikem světlometů.

Xenony nemohou nahrazovat klasické a halogenové žárovky

"Výbojkové zdroje světla je možno použít pouze do světlometů pro tyto zdroje světla schválené podle příslušných legislativních norem. Nelze je však používat jako náhrady za klasické žárovky a halogenové žárovky do světlometů neurčených pro výbojkové světelné zdroje," řekl mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka.

Světla, kde lze xenony použít, musí být označena homologační značkou ve tvaru "E" v kruhu a souborem homologačních čísel. Nelegálnost xenonových náhrad za halogenové žárovky uznávají i sami prodejci.

Reklama

Výběr článků

Načítám