Hlavní obsah

Volkswagen Jetta získal ocenění zelené auto roku

Model Volkswagenu Jetta TDI získal v anketě časopisu Green Car Journal ocenění zelené auto roku. Jetta je prvním vozem z naftovým motorem, který cenu získal. Vyhlášení se uskutečnilo v rámci autosalonu v Los Angeles.

Článek

Green Car Journal je čtvrtletníkem, který se zaměřuje na úsporné vozy a vozy přátelské k životnímu prostředí. Letošní ročník ankety byl již pátým.

Jetta TDI měla svůj debut před rokem právě v Los Angeles. Vůz má na dálnici spotřebu 5,7 litru na 100 kilometrů. Doporučená maloobchodní cena sedanu je 21 990 dolarů (451 900 Kč) a sportovní verze 23 590 USD.

Generální ředitel Volkswagen Group America Stefan Jacoby uvedl, že automobilka plánuje zvýšit výrobu modelu. Detailní údaje o prodeji verze TDI nejsou k dispozici, prodej modelu Jetta za prvních deset měsíců roku stoupl o procento na téměř 83 000 vozů. Celkový prodej aut naopak klesl.

Vozy s dieselovým motorem byly dlouhou dobu oblíbené v Evropě, na americkém trhu se jim však příliš nedařilo. Důvodem byly částečně přísné emisní požadavky v některých státech, jako Kalifornie, a také vzpomínky Američanů na smradlavé a hlučné naftové vozy z uplynulých dekád.

Mezi finalisty zeleného auta roku byly dále Smart Fortwo, hybridní Ford Fusion, BMW 335 a hybridní Saturn Vue 2. Loni vyhrál cenu hybridní vůz Chevrolet Tahoe, napsala agentura AP.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám