Hlavní obsah

Automobilka GM pomýšlí na vedoucí pozici na ruském trhu

Největší americká automobilka General Motors by se během dvou let mohla stát jedničkou na ruském trhu. Uvedla to mluvčí ruských aktivit společnosti Anges Ronaová. Automobilka tento týden spustila provoz ve své první vlastní montážní továrně v Rusku.

Článek

Firma doufá, že prodej na tomto rozvíjejícím se trhu pomůže alespoň zčásti kompenzovat slabou poptávku ve vyspělých zemích. Továrna za 300 miliónů dolarů (téměř šest miliard korun) bude vyrábět 70 000 vozů ročně. Ruský prezident Dmitrij Medveděv označil nový závod za dobrý investiční projekt, který se dívá do budoucnosti.

Továrny již v Rusku otevřely či plánují otevřít téměř všechny přední světové automobilky. Loni v listopadu zahájila provoz ruská továrna společnosti Volkswagen, která ve městě Kaluga montuje modely Volkswagenu a české Škody Auto.

Ruský trh s automobily byl na cestě stát se největším v Evropě, poptávku však zasáhla finanční krize. "Soudě podle toho, jak rychle ruští výrobci automobilů omezují produkci, by se General Motors mohl během dvou let stát jedničkou na (ruském) trhu," uvedla Ronaová.

:. General Motors otevřel minulý týden v pátek nový závod v Petrohradu. Foto: GM

"Ekonomická situace se v posledních několika měsících dost dramaticky zhoršila, my však věříme v budoucnost ruského trhu," dodal mluvčí GM pro střední a východní Evropu Marc Kempe.

Výrobci i prodejci to v Rusku nyní budou mít těžké

Pozorovatelé tvrdí, že první čtvrtletí příštího roku bude pro výrobce i prodejce aut v Rusku obtížné. "V příštích šesti měsících bychom mohli vidět zpomalení, ale jakmile se ekonomická situace stabilizuje a půjčky na auta se stanou dostupnějšími, bude trh pokračovat v růstu," řekl analytik Michail Pak z investiční banky Metropol. "Rusko se rozhodně stane největším trhem s auty v Evropě. Pokud ne letos, tak v příštím roce," dodal.

GM tento týden oznámila, že ve třetím čtvrtletí prodělala 2,5 miliardy dolarů (49 miliard korun) po rekordní ztrátě 42,5 miliardy dolarů ve stejném loňském období. Varovala rovněž, že by jí v příštím roce mohla dojít hotovost.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám