Hlavní obsah

V Nošovicích sjel z pásu první sériově vyrobený vůz Hyundai

Novinky, ČTK, maž

Automobilka Hyundai v Nošovicích na Frýdecko-Místecku už spustila naplno provoz. První sériově vyrobený vůz Hyundai sjel z linky v montážní hale v pondělí dopoledne. Do konce roku má z Nošovic vyjet zhruba 18 000 aut Hyundai i30, na 500 z nich jich podnik prodá v ČR. Příští rok chce firma vyrobit 200 000 aut, v roce 2011 to má být 300 000 vozů.

Článek

"Dnes jsme se stali centrem pozornosti celého automobilového světa, dneškem se Hyundai oficiálně stává evropskou automobilovou značkou," uvedl neskromně prezident HMMC Kim Ok-čo. Ten věří, že si vozy brzy vybudují silnou pozici na trhu a jejich prodej bude rychle stoupat.

"Jsem o tom přesvědčen, a to i přes současnou složitou situaci na trhu, protože naše výroba představuje nejvyšší myslitelný stupeň automatizace, což nám dává významnou výhodu proti našim konkurentům," uvedl.

Vozidla z nošovické automobilky, která je investicí za 1,1 miliardy eur (kolem 28 miliard korun) budou určena pro evropské státy. Příští rok má firma zaměstnávat 2750 lidí, v roce 2011 pak 3400 osob.

Krize Hyundai údajně neohrozila

Celosvětová krize zatím podle mluvčího HMMC Petra Vaňka nepoznamenala ani globální prodej vozů Hyundai ani objem exportu.

"Meziročně vzrostl celosvětový prodej vozů Hyundai v říjnu o 12 procent na 269 958 vozidel, což je nejlepší prodej za měsíc v historii této značky. Prodeji velmi napomohla vyšší poptávka po úspornějších modelech aut," dodal. Prodej mimo území Koreje stoupl o 17 procent na 217 223 prodaných aut, klesl jen prodej na domácím korejském trhu, a to o 4,5 procenta na 52 735 aut.

:.Hyundai i30 - tento model se bude vyrábět v Česku.foto: PRÁVO/Jaroslav Šimek

Oficiální zahájení sériové výroby za účasti ministra průmyslu a obchodu Martina Římana se uskuteční v pondělí 10. listopadu. Týdenní posun termínu souvisí podle Vaňka se získáním posledního povolení pro spuštění výroby aut, které firma získala teprve 31. října. "Nemohli jsme dopředu předjímat výsledek kontrolní prohlídky, nemohli jsme si dovolit pozvat hosty a média na dnešní den," vysvětlil Vaněk.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám