Hlavní obsah

Superlehký sporťák Caterham nabídne bleskový odpich

Novinky, maž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V novém roce se objeví novinka z dílny Caterhamu - model R300 v odlehčené verzi Superlight i v cestoví verzi Roadsport. Britská automobilka se vrací k motorům od Fordu. Samozřejmostí je lehká hmotnost vozidla, pohon zadních kol a poměrně dost zábavy za volantem.

Článek

Benzínový čtyřválcový dvoulitr od Fordu nabízí 175 koní. Vzhledem k tomu že tenhle sporťák váží pouhých 515 kilogramů, je zrychlení špičkové. Akcelerace z nuly na 96 km/h (0-60 mph) zvládne nový Caterham R300 Superlight za 4,5 vteřiny (jeho silnější bratr R500 to samé zvládne za fantastické 2,8 vteřiny).

Maximální rychlost činí 225 km/h, ale v takovémhle autě si už při stovce připadáte, že jedete mnohem rychleji než ve skutečnosti.

Pohon zadní kol, samosvor

Převodovka má šest stupňů a pochopitelně je manuální. Novinkou pro modelový rok bude i módní startování tlačítkem. Výkon motoru se přenáší na zadní kola, což je skvělé. Stejně dobrou zprávou je, že k dispozici je příplatkový samosvorný diferenciál.

Základní verze Roadsport s pětistupňovou převodovkou se dá koupit za cenu kolem 800 tisíc korun. K dispozici je i jako stavebnice (podobně jako nedávno testovaný Kaipan), což vyjde o pár tisíc levněji.

Reklama

Související témata:

Související články

Caterham oslaví padesátiny novým motorem

Automobilce Caterham bude příští rok už padesát let. Oslavy budou jistě mohutné. Zcela určitě bude podniknuta královská jízda majitelů vozů přes Anglii...

Výběr článků

Načítám