Hlavní obsah

Čtyřkolky jsou u Čechů čím dál oblíbenější

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prodej aut s pohonem všech čtyř kol se na podzim zvýšil zhruba o pětinu. Zatímco v srpnu si motoristé koupili 1353 osobních a lehkých užitkových vozů 4x4, v září to bylo 1635 aut. Meziročně se prodej čtyřkolek zvýšil zhruba o dvě procenta na 15 443 aut. Vyplývá to ze statistiky Svazu dovozců automobilů.

Článek

Nejprodávanějším modelem v této kategorii je Škoda Octavia 4x4, kterou si letos pořídilo 1872 motoristů, následovala Honda CR-V s prodejem 723 aut a Hyundai SantaFe s 697 prodanými vozy. Mezi značkami čtyřkolek vede Škoda s 1856 prodanými vozy, následovaná Volkswagenem s 1500 automobily a Audi, kde si pohon quattro vybralo 1323 zákazníků.

Zájem o čtyřkolky roste podle marketingového ředitele BMW ČR Petra Minaříka vždy před zimní sezónou. "Systémy pohonu všech kol, v případě BMW xDrive, poskytují lepší jízdní vlastnosti a ovladatelnost vozu za zhoršených povětrnostních podmínek, ale i na suché vozovce," uvedl. Stále více lidí si podle něj také pořizuje auta k aktivnímu trávení volného času, které vyžaduje dopravu na nezpevněných cestách, na horách nebo na sněhu.

:. Subaru s výjimkou Justy nabízí výhradně čtyřkolky.foto: Novinky/maž

Pětinu čtyřkolek tvoří terénní auta

Zhruba polovinu vozů s pohonem všech kol tvoří terénní auta. Stále oblíbenější jsou ale i modely určené převážně pro silniční provoz nebo do lehkého terénu. Průkopníky masového využití pohonu všech kol v této kategorii jsou značky Audi a Subaru. Zatímco u luxusního Audi představují vozy quattro 65 až 70 procent tuzemského prodeje, Subaru prodává výhradně vozy s náhonem na všechna kola (vyjma modelu Justy).

Rostoucí zájem o čtyřkolky se s příchodem chladnějšího počasí projevuje i na trhu ojetých vozů. Tuzemská síť autobazarů AAA Auto zaznamenala podle ředitele výkupu Petra Vaněčka jen během září nárůst zájmu až o 80 procent. Nejvyšší zájem o tyto vozy podle něj bývá pravidelně na konci října a v listopadu.

Reklama

Související témata:

Související články

Škoda Auto uvažuje o dalších modelech 4x4

Mladoboleslavská automobilka Škoda Auto uvažuje o dvou dalších modelech s pohonem všech čtyř kol. Informuje o tom nové číslo týdeníku Ekonom, které vyšlo...

Ford Transit i jako čtyřkolka

Nabídka modelové řady Transit se rozrůstá o verzi s pohonem všech kol, označenou jako AWD (All Wheel Drive). Mechanický systém automaticky připojí pohon přední...

Výběr článků

Načítám