Hlavní obsah

Muzeum Škodovky získalo do sbírky unikátního veterána

Novinky, maž

Muzeum Škoda Auto získalo do své expozice tento týden zajímavý exemplář. Je jím jeden ze dvou dochovaných vozů Laurin&Klement typu G a současně jediný dochovaný automobil Laurin&Klement s originální karosérií phaeton „Roi des Belges”.

Článek

„Vystavený Laurin GR4 je výjimečně zachovalý a originální automobil s překrásnou romantickou karosérií. Odhaduji, že je vyrobený v roce 1909. Přesný rok výroby se zatím nepodařilo určit,” uvedla Eva Ticová, vedoucí restaurátorských dílen.

Vůz do expozice zapůjčil Vladimír Hoferek. „Automobily zvláště historické a závodní mě fascinovaly od malička. Automobil Laurin GR4 jsem nejdříve zahlédl ve filmu Dobrý voják Švejk Karla Steklého z roku 1956. Asi po patnácti letech hledání se mi jej podařilo nalézt a koupit na maďarsko-rumunském pomezí,” řekl majitel vozu.

Géčko se vyrábělo v několika variantách

Laurin typ G se vyráběl od roku 1908 do roku 1911. Celkem se vyrobilo 308 kusů. Kapalinou chlazený čtyřválec měl výkon 15 - 17 koní. Nejvyšší rychlost činila 55 až 60 km/h. Vozidlo se prodávalo v několika variantách, mimo jiné i jako valník, dodávka nebo sanitní vůz.

Reklama

Související články

OBRAZEM: Všechny podrobnosti o "nové" Octávii

Škoda Octavia je pro mladoboleslavského výrobce stěžejní, možná nejdůležitější vůz z jeho nabídky. Po čtyřech letech přichází facelift, který by měl poněkud...

VIDEO: první jízdní dojmy z "nové" Octavie

S novou Škodou Octávií jsme během dvou dnů ujeli zhruba 400 kilometrů. To je málo na klasický test, ale dostatek na první jízdní dojmy. Navíc, technika...

Výběr článků

Načítám