Hlavní obsah

Mini začne jezdit na elektriku už za pár týdnů

Novinky, maž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Necelý měsíc zbývá do světové premiéry elektrického Mini, jež se bude prodávat pod označením Mini E. Vůz bude poháněn pouze elektromotorem. Do konce roku plánuje výrobce prodat v Kalifornii na 500 kusů Mini E. Elektrické Mini není žádné ořezávátko, má výkon 204 koní.

Článek

Elektromotor má nejvyšší výkon 204 koní a točivý moment 220 Nm. A nemyslete si, že Mini E bude v provozu nějaký louda. Zrychlení na 100 km/h má skvělou hodnotu 8,5 vteřin.

Nejvyšší rychlost je elektronicky omezena na 152 km/h. Reálný dojezd na jedno nabití uvádí výrobce 240 kilometrů. Baterie s kapacitou 35 kWh (kilowatthodin) se dobije za zhruba dvě a půl hodiny.

Zavazadlový prostor, kde své místo našly lithium-ionové baterie, se smrskl na pouhých 60 litrů, ale to většině majitelů stejně vadit nebude. Málokdo totiž v Mini převáží nějaký náklad.

:. Zavazadlový prostor se podstatně zmenšil. Foto: Mini

Mini E s nulovými emisemi poznáte podle stříbrného laku a žlutých zpětných zrcátek. A samozřejmě také podle tichého chodu elektromotoru.

Mini na elektrický pohon se zatím bude nabízet pouze v Kalifornii, kde si chce výrobce otestovat zájem spotřebitelů i efektivitu provozu. BMW se nechalo slyšet, že pokud o něj bude zájem, nevylučuje prodej na evropských a dalších trzích.

Reklama

Související články

John Cooper Works přichází

Mini je už ve své sériové verzi celkem slušně sportovní kousek. Jenže pro někoho je to ještě málo. Pro ty bude v nabídce pravděpodobně už od března tohoto roku...

Crossover Concept: I ty, Mini?

Kategorie SUV je ve své podstatě zbytečná: ne z nějakého ekologického důvodu, ale kvůli tomu, že velká a vysoká auta jsou neohrabaná, v terénu skoro...

Výběr článků

Načítám