Hlavní obsah

Citroën C5 dostane speciální systém pro rozjezd na sněhu

Novinky, maž

Citroën uvádí do svého modelu C5 elektronický systém, který pomáhá při rozjezdu vozidla za zhoršených adhezích podmínek. Podle výrobce systém pomáhá při náledí a na zasněžených silnicích. Zimní pneumatiky rozhodně nahradit nemůže, ale při rozjezdu do kopce v zasněženém kopci možná nebudete muset shánět dva tři dobrovolníky, aby vám strčili do auta.

Foto: maž, Novinky

Citroën C5 2,0 HDI

Článek

Jak to celé funguje? Základem Snow Motion je systém, který řídí protiprokluzový systém ASR (Anti Skid Regulation nebo také Antriebsschlupfregelung) a mění jeho působení.

Díky analýze několika parametrů (sklon svahu, typ sněhu, náledí) umožňuje řídící jednotka vyšší protáčení hnacích kol a řídí střídavě zvlášť kola na pravé a levé straně. Výsledkem je lepší chování vozu při rozjíždění a zrychlování za zhoršených adhezních podmínek.

Nápad to je jistě zajímavý, a i když jsme s takto vybavenou C5 ještě na sněhu či náledí nejeli, věříme, že to funguje. Ale pohon 4x4 to samozřejmě nahradit nemůže. Škoda, že jej francouzský výrobce pro C5 zatím nenabízí.

:. Tady byste Snow Motion opravdu nevyužili...foto: Novinky/maž

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám