Hlavní obsah

Kdo lže o rychlosti na Ringu: Porsche nebo Nissan?

Novinky, maž

Automobilky se rády chlubí časy, které jejich testovací jezdci zajeli na Severní smyčce legendárního německém okruhu Nürburgringu. Zatáčkovitá trať je dlouhá bezmála 21 kilometrů a nejlepší auta světa s výbornými řidiči za volantem jí zvládají pod osm minut. Nissan zveřejnil skvělý čas svého GT-R a Porsche tvrdí, že to nemůže být pravda.

Článek

Nissan tvrdí, že GT-R zajel na Ringu čas 7:29:03 (a dokládá to i na on-board videu). Za volantem byl hlavní testovací jezdec Nissanu Tochio Suzuki. Takovýto čas je na auto za 2,3 miliónu korun fantastický, je rychlejší než u podstatně dražší 911 Turbo a velmi blízko tomu, co na „Zeleném pekle“ jezdí Pagani Zonda F nebo Porsche GT.

Porsche se to nezdálo, vedení firmy z USA sehnalo jedno GT-R a otestovalo ho společně s 911 Turbo a 911 GT2, které GT-R na Ringu „papírově“ porazilo. Výsledek byl zajímavý, GT-R zajelo okruh za 7:54, Porsche 911 Turbo za 7:38 a GT2 za 7:34.

:. Porsche neuvěřilo časům Nissanu a zajelo vlastní kolo na Ringu. Jel ovšem jezdec na plný výkon? Foto: Porsche

Chybí přesná specifikace použitých pneumatik

Podle Porsche musel mít Nissan GT-R polozávodní pneumatiky a možná i víceoktanový benzín. Nissan na kousavou odpověď dlouho nečekal a vzkázal Porsche, že jejich testovací jezdci nejsou tak rychlí jako oni. Japonci také popřeli použití víceoktanového benzínu, ale zcela neupřesnili použité pneumatiky. Závodní ale prý nebyly.

Možná by stálo za to, uspořádat závod pod dohledem komisařů. Vzhledem k tomu, že neexistuje jakákoliv metodika měření časů na Ringu, mohlo by to ukončit dohady o zajetých časech.

Reklama

Související témata:

Související články

Brutální Nissan GT-R půjde do Evropy

Motoristická Evropa se těší na březen. V té době se bude konat Autoshow v Ženevě, kde se objeví dlouho očekávaný model supersportu Nissanu GT-R, který dokáže...

Výběr článků

Načítám