Hlavní obsah

Výroba aut v Česku do září vzrostla o desetinu na 744 tisíc vozů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Tuzemské automobilky vyrobily od ledna do konce září 744 759 osobních a lehkých užitkových vozidel, což je o 9,6 procenta více než loni. Na páteční tiskové konferenci to řekl ředitel Sdružení automobilového průmyslu (SAP) Antonín Šípek. Za celý rok očekávají zástupci automobilového průmyslu růst o čtyři procenta na zhruba milion kusů.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Článek

Přesto zástupci automobilového průmyslu, který z velké části tvoří dodavatelé tuzemských i zahraničních automobilek, hovoří o krizi a možném propuštění až 3000 zaměstnanců. K tomu by mohlo dojít především na přelomu roku. První na řadě budou lidé zaměstnaní přes agentury, propouštění se však může týkat i kmenových zaměstnanců.

Důvodem krize automobilek je nižší poptávka

"Budeme propouštět zaměstnance, bez kterých se obejdeme, tedy nikoliv konstruktéry a techniky, kteří nám zajistí budoucí rozvoj," řek šéf Brano Group Pavel Juříček. Prezident SAP Martin Jahn doplnil, že pro firmy je nyní důležité finančně přežít. Svá slova označil zároveň za vzkaz odborářům před kolektivním jednáním.

Důvodem krize automobilek a jejich dodavatelů je výrazně nižší poptávka v zemích západní Evropy a USA. Propad na Západě bude podle předpokladů SAP pokračovat i v příštím roce, ve střední Evropě se očekává stagnace.

Východní trhy budou stále růst, ovšem výrazně pomaleji, než byly původní odhady. V Rusku se tak snížil odhad růstu z 30 procent na pět procent.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám