Hlavní obsah

Tata Motors přesune továrnu na nejlevnější vůz světa

Indická automobilka Tata Motors přesune továrnu na výrobu nejlevnějšího vozu světa Nano do západoindického státu Gudžarát ze Západního Bengálska, kde byla nucena výstavbu této továrny přerušit kvůli násilným protestům zemědělců.

Článek

Firma se minulý týden ze Západního Bengálska definitivně stáhla, ačkoli zde do výstavby továrny investovala již 350 miliónů dolarů (6,3 miliardy korun). Továrna v Gudžarátu bude mít počáteční kapacitu 250 000 vozů ročně, kterou bude možné rozšířit až na 500 000 vozů ročně, píše agentura Reuters.

Vláda v Západním Bengálsku kvůli výstavbě továrny vyvlastnila zhruba 1000 akrů (přes čtyři čtvereční kilometry) zemědělské půdy. Nabídla za ni sice zemědělcům náhradu, někteří z nich, především menší farmáři, ji však odmítli a požadují svoji půdu zpět.

:. Tata Nano a majitel firmy Ratan Tatafoto: Reuters/Adnan Abidi

Tata Nano - nové auto za 40 tisíc korun

Společnost Tata představila svůj superlevný osobní vůz Nano začátkem roku na autosalonu v Dillí s tím, že ještě letos zahájí jeho prodej. Model by měl stát pouhých 100 000 rupií (necelých 40 000 Kč) a měl by být pro masový automobilismus v Indii podobným impulzem jako Volkswagen Brouk nebo Fiaty 500 a 600 v poválečné Evropě.

Tata nedávno dokončila koupi značek Land Rover a Jaguar od americké automobilky Ford Motor za 2,3 miliardy dolarů. Díky této transakci získá příležitost k rozšíření svých aktivit mimo Indii.

Reklama

Související témata:

Související články

Levné automobily z Asie zaplaví Evropu

Ženevský autosalon nebyl nacpaný jen velkými a drahými automobily, ale objevila se tu spousta značek, které se zaměřují na nejlevnější vozy. Dokonce...

Výběr článků

Načítám