Hlavní obsah

Porsche chce získat většinu ve Volkswagenu do konce roku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německý výrobce sportovních vozů Porsche hodlá zvýšit svůj podíl v největší evropské automobilce Volkswagen nad 50 procent do konce letošního roku. Řekl to šéf společnosti Wendelin Wiedeking s tím, že tento plán neovlivní ani současná finanční krize. Evropská komise schválila plán firmy na ovládnutí VW již v červenci.

Článek

V letošním roce se dostaneme nad 50 procent," řekl Wiedeking na pařížském autosalonu. Dodal, že firma se na tento krok dlouhou dobu připravovala. Podrobnosti o termínu pro zvýšení podílu však neposkytl, napsala agentura AP.

Společnost Porsche v polovině minulého měsíce zvýšila svůj podíl ve Volkswagenu na více než 35 procent z předchozích zhruba 31 procent. Upozornila, že tak získala nad Volkswagenem faktickou kontrolu, protože si zajistila většinu na výroční valné hromadě akcionářů. Součástí VW je Škoda Auto.

:. Volkswagen Touareg má hodně společného s Porsche Cayenne. A platí to i naopak.foto: Volkswagen

Upevňování vztahů od roku 2005

Porsche začalo svůj podíl ve Volkswagenu budovat již v roce 2005, kdy ve společnosti získalo téměř pětinu akcií, a ještě tak upevnilo vztahy s blízkou automobilkou. Oba podniky spolupracovaly například na výrobě vozu, který v případě Porsche nese název Cayenne a v případě VW Touareg.

Generální ředitel VW Martin Winterkorn v pátek v Paříži uvedl, že firma předpokládá, že příští rok bude schopna i přes nynější krizi na finančních trzích mírně zvýšit odbyt a tržby.

Zdroj z firmy však upozornil, že v případě prohlubování krize a propadu na velkých trzích by Volkswagen musel začít výrobu snižovat, zejména ve Španělsku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám