Hlavní obsah

Výroba nového Citroënu vyšla PSA na Slovensku na 100 miliónů eur 

Slovenský závod francouzské automobilky PSA Peugeot Citroën investoval 100 miliónů eur (2,4 miliardy Kč) do výroby nového modelu Citroën C3 Picasso, kterou nyní spouští. Sériová produkce začne v prosinci a v příštím roce chce firma vyrobit kolem 95 000 vozů C3 Picasso. V roce 2010 by pak produkce měla stoupnout o dalších 15 000 vozů. Řekl to generální ředitel závodu Jean Mouro.

Článek

Model bude mít světovou premiéru za týden na pařížském autosalonu. "Nový Citroën C3 Picasso se začne prodávat na všech trzích po celém světě od února 2009," uvedl Mouro. Trnavský závod od zahájení provozu před dvěma lety vyráběl pouze model Peugeot 207. Za prvních osm měsíců letošního roku sjelo z jeho linek 131 125 vozů.

:. Zadní část působí originálně a hravě. Foto: Archiv

PSA bude Citroën C3 Picasso vyrábět pouze na Slovensku. Firma se podle Moura pro trnavský závod rozhodla proto, že má jedny z nejlepších ukazatelů kvality. Nový model podle šéfa závodu přilákal dalších 70 dodavatelů. Firmy ze střední Evropy se mají na dodávkách součástek pro nový model podílet téměř 80 procenty, zatímco u modelu Peugeot 207 je to necelých 20 procent.

Trnavský závod navzdory novému modelu nehodlá posilovat svou současnou výrobní kapacitu. "Nepředpokládáme, že bychom zvýšili výrobu v Trnavě nad 200 000 aut ročně," řekl Mouro. Důvodem je zpomalení hospodářského růstu v západní Evropě, jehož důsledkem je slabší poptávka po nových automobilech. Trnavský závod se proto hodlá soustředit na trhy v Polsku, Ukrajině a Rusku.

Citroën C3 Picasso bude silnou zbraní automobilky

Šéf divize Citroën Gilles Michel již začátkem měsíce uvedl, že model C3 Picasso by se měl díky zajímavému designu a nízké spotřebě stát silnou zbraní Citroënu v boji s klesající poptávkou na automobilovém trhu. Nový vůz bude soupeřit s modely Opel Meriva, Nissan Note, Ford Fusion a Renault Grand Modus.

:. Vypadá jako splácnuté kombi Citroën C5. Foto: Archiv

Na Slovensku působí kromě PSA také další dva výrobci automobilů, a to německý Volkswagen a jihokorejská Kia Motors. Produkce všech těchto tří firem na Slovensku by měla letos stoupnout zhruba o pětinu na přibližně 675 000 vozů. Automobilky patří k hlavním tahounům slovenské ekonomiky.

V České republice má PSA společný podnik TPCA s japonskou automobilkou Toyota. Jejich kolínský závod loni vyrobil 308 478 vozů Toyota Aygo, Peugeot 107 a Citroën C1. Ve srovnání s rokem 2006 vzrostla produkce o více než pět procent. Výroba se rovnoměrně rozdělila mezi všechny tři modely.

Reklama

Související články

Citroën C3 Picasso: Roomster po francouzsku

Francouzský výrobce nečekaně zveřejnil první snímky nového C3 Picassa. Jde o malé MPV, které bude soupeřit se Škodou Roomster, Opelem Meriva nebo Nissanem...

Výběr článků

Načítám