Hlavní obsah

GM uvede malý vůz Pontiac G3

Novinky, ČTK, maž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Největší americká automobilka General Motors hodlá do jara uvést na domácí trh malý sportovní vůz Pontiac G3. Oznámila to ve čtvrtek firma, která se snaží pomocí malých modelů kompenzovat pokles poptávky po velkých automobilech s vysokou spotřebou.

Článek

Společnost již minulý měsíc uvedla, že investuje 500 miliónů dolarů (přes osm miliard korun) do výroby nového malého vozu Chevrolet Cruze. Ten podle firmy ukáže, že dokáže být zisková v přímém konkurenčním boji s japonskými automobilkami.

Pontiac G3 bude mj. pohánět benzínový motor s výkonem 106 koní a pětistupňovou manuální nebo pouze čtyřstupňovu automatickou převodovkou. Bližší informace o technice vozu koncern GM nesdělil.

:. Pontiac G3 - malý hatchback srovnatelný se Škodou Fabií. Foto: GM

Američtí motoristé nyní kvůli drahému benzinu ztrácejí zájem o dodávky a velké sportovně-užitkové vozy, jež byly dříve hlavním zdrojem zisků GM. Automobilka hospodařila ve druhém čtvrtletí se ztrátou 15,5 miliardy dolarů (více než 260 miliard Kč) po zisku 891 miliónů USD před rokem.

V celém loňském roce prodělala rekordních 38,7 miliardy dolarů (přes 650 miliard Kč). Společnost doufá, že se v roce 2010 vrátí k zisku.

:. Pontiac G3 - interiér marně maskuje věk starých dílů z koncernu GM. Foto: GM

GM hodlá v rámci plánu na posílení likvidity a návrat k zisku snížit své celkové náklady o deset miliard dolarů. Pracuje rovněž na prodeji značky velkých terénních vozů Hummer.

Reklama

Související témata:

Související články

Toyota v prodeji překonala General Motors

Japonská automobilka Toyota v prvním pololetí předstihla v prodeji amerického konkurenta General Motors, se kterým soupeří o titul největšího výrobce...

Výběr článků

Načítám