Hlavní obsah

GM podpoří dodavatele autodílů Delphi částkou 10,6 miliard dolarů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký automobilový koncern General Motors poskytne své bývalé dceřiné firmě a dodavateli komponentů Delphi celkem 10,6 miliardy dolarů (180 miliard Kč). Delphi uvedla, že samotná finanční podpora na rychlé opuštění bankrotové ochrany před věřiteli bude 4,6 miliardy dolarů.

Článek

Vedle dalších peněz pak GM poskytne i 3,4 miliardy USD na penzijní závazky Delphi vůči jejím továrním zaměstnancům. Věřitelé Delphi se ale proti tomuto plánu okamžitě postavili.

Delphi požádala o bankrotovou ochranu před věřiteli v roce 2005 a pokouší se vyjednat plán své reorganizace od dubna, kdy skupina investorů pod vedením společnosti Appaloosa Management vycouvala z dohody o akciové investici do podniku za 2,55 miliardy dolarů.

GM se potýká s nejnižším prodejem aut v USA za 15 let

Nyní Delphi uvedla v hlášení pro bankrotový soud, že by se bez nové podpory automobilového gigantu nepostavila sama na nohy. Nové prostředky chce použít na opuštění bankrotového režimu a na novou nabídku svých akcií.

GM musí řešit situaci kolem Delphi v době, kdy se sám potýká s nejnižším prodejem aut v USA za téměř 15 let. Reorganizace Delphi stála největší americkou automobilku celkem již 11 miliard dolarů, z toho 2,8 miliardy ve druhém čtvrtletí.

Reklama

Související články

Toyota v prodeji překonala General Motors

Japonská automobilka Toyota v prvním pololetí předstihla v prodeji amerického konkurenta General Motors, se kterým soupeří o titul největšího výrobce...

Výběr článků

Načítám