Hlavní obsah

Ministry EU budou po Česku vozit škodovky, volkswageny a audi

Ministry členských zemí EU by během českého předsednictví v EU měly vozit škodovky, volkswageny a audi. "Automobily pro přepravu na zasedání po České republice by zdarma měla poskytnout největší tuzemská automobilka Škoda Auto a firma Import Volkswagen Group," uvedla mluvčí vicepremiéra pro EU Michaela Jelínková.

Článek

Bezplatné zapůjčení 35 osobních aut a 35 minivanů od firem vyjednala vláda. Řidiče aut poskytne policie, jejíž řady kvůli tomu rozšíří posily z armády. Politiky budou vozit především limuzíny Superb a dále pak Phaeton a Audi 8. Pro přepravu delegátů vláda využije také minibusy Volkswagen.

Uvedené značky spadají pod jeden německý koncern. Poprvé by auta měla jezdit těsně před zahájením českého předsednictví, a to při návštěvě zástupců Evropského parlamentu v Česku mezi 4. a 5. prosincem letošního roku.

"Předtím podstoupí všichni řidiči speciální školení," řekla Jelínková. Škoda Auto považuje české předsednictví za důležité. "Škoda Auto považuje české předsednictví za významnou událost pro celou zemi a má zájem ho podpořit. Pokud se s úřadem vlády dohodneme, poskytneme české vládě zdarma flotilu nových superbů," řekl v červnu Radek Špicar, ředitel pro vnější vztahy.

Společnost už má se sponzoringem státní správy zkušenosti, své vozy dodávala například pro zasedání Světové banky v Praze. České předsednictví začne v lednu.

Česko bude na šest měsíců tváří, koordinátorem a mluvčím celé sedmadvacítky. Vláda se na tuto náročnou akci už dlouho připravuje. Nabírá úředníky a hledá také nejrůznější služby ve výběrových řízeních.

Celkově by stát měl podle vlády na šéfování unie dát 3,3 miliardy korun, což je dlouhodobý předpoklad. Plánované náklady jsou průměrné v porovnání s předchozími předsednickými státy, uvádí kabinet.

Reklama

Výběr článků

Načítám