Hlavní obsah

Unikátní české vozidlo pro zdravotně postižené

Právo, ib

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zcela nové speciální auto určené pro zdravotně postižené společně vyvíjejí Závody lehkých konstrukcí Loštice a plzeňský Auto Projekt Centrum. Když všechno půjde dobře, za půl roku by se mohlo dostat do prodeje.

Článek

„Máme hotový prototyp, který teď prochází zkouškami,“ řekl Právu konstruktér Vladimír Friml z plzeňské firmy.

„Absolvovali jsme úvodní jednání s ministerstvem dopravy, samotný homologační proces může trvat zhruba půl roku,“ dodal Friml, který předpokládá, že se vůz prosadí i v západní Evropě.

Prototyp má spalovací motor, uvažuje se i o elektrickém

Miniauto zatím nese pracovní označení VTP – vozidlo pro tělesně postižené. Revoluční konstrukce vozu umožní invalidům řídit jej přímo z vozíku. „Prototyp má spalovací motor, uvažujeme i o elektrickém pohonu. Karosérie bude z kompozitních materiálů,“ sdělil Friml. Cena podle něj zatím není stanovena.

Společnost Auto Projekt Centrum vyrábí už od roku 1997 sportovní „retro“ vůz Gordon. Dvousedadlový roadster se skládací střechou využívá mechanických dílů koncernu Ford.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám