Hlavní obsah

Zisky automobilek stlačují vysoké náklady a slabá poptávka

Stoupající ceny surovin a slabá poptávka na vyspělých trzích mají negativní vliv na ziskovost automobilového průmyslu. Americké automobilky se již delší dobu potýkají s vysokými ztrátami a do problémů se nyní dostávají i výrobci v Japonsku, kteří v uplynulých sedmi letech zvyšovali zisky díky expanzi v zahraničí.

Článek

Největší japonská automobilka Toyota oznámila, že její čtvrtletní zisk klesl o 28 procent na 353,7 miliardy jenů (50 miliard Kč). Firma podobně jako řada konkurentů zápasí s poklesem poptávky ve Spojených státech, a to zejména u velkých automobilů s vysokou spotřebou.

Americké spotřebitele odrazují od nákupu nových automobilů nebývale vysoké ceny pohonných hmot, propad trhu s bydlením a celkově slabší růst ekonomiky Spojených států.

Japonská automobilka Nissan minulý týden ohlásila propad čtvrtletního zisku o více než 40 procent. Čtvrtletní zisk domácího konkurenta Honda Motor sice překvapivě stoupl o osm procent, firma nicméně potvrdila, že v celém finančním roce očekává pokles zisku o 18 procent. Japonské automobilky trápí kromě slabé poptávky a stoupajících nákladů rovněž silný kurz domácí měny.

GM prodělala 240 miliard korun, v Evropě se daří

Největší americká automobilka General Motors oznámila, že ve druhém čtvrtletí prodělala 15,5 miliardy dolarů (téměř 240 miliard korun). Její domácí konkurent Ford Motor již dříve ohlásil čtvrtletní ztrátu 8,7 miliardy dolarů. Americké automobilky se kvůli ztrátám pustily do rozsáhlé restrukturalizace, která zahrnuje snižování počtu zaměstnanců, omezování výroby a prodej některých aktivit.

Poměrně dobře si zatím navzdory silnému kurzu eura vedou výrobci automobilů v Evropě. Největší evropská automobilka Volkswagen, jejíž součástí je rovněž česká Škoda Auto, zvýšila v prvním pololetí provozní zisk o 22 procent na 3,4 miliardy eur.

Francouzský výrobce automobilů Renault zvedl zisk o 37 procent na 1,46 miliardy eur a jeho domácí konkurent PSA Peugeot Citroën o 49 procent na 733 miliónů eur. Pololetní zisk německé společnosti BMW, která je největším producentem luxusních vozů na světě, se ale propadl o 35 procent na 1,243 miliardy eur.

"Podnikatelské podmínky v automobilovém průmyslu se ve druhém čtvrtletí opět prudce zhoršily kvůli pokračujícímu růstu cen ropy a surovin, slabosti amerického dolaru, dopadům mezinárodní finanční krize a slabší ekonomice USA," uvedla společnost BMW ve své výsledkové zprávě.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám