Hlavní obsah

Prodej ojetých aut s klimatizací se v létě zdvojnásobil

Počet prodávaných ojetých aut vybavených klimatizací se v létě proti začátku roku zhruba zdvojnásobil. Zároveň se zhruba o desetinu zvýšila cena, za kterou tato auta autobazary vykupují. Vyplývá to ze statistiky největšího tuzemského prodejce ojetin.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Ford Focus (modelový rok 2008), ilustrační foto

Článek

V jednotlivých zemích se přitom podíl klimatizovaných vozů na celkovém prodejním počtu příliš neliší. V České republice je to zhruba 23 procent, stejně jako na Slovensku, Poláci kupují klimatizované každé čtvrté auto, Rumuni každé páté.

Podle ředitele výkupu AAA Auto Petra Vaněčka se u aut s klimatizací jasně projevuje vzrůstající sezonní poptávka a zákazníci jsou v létě ochotni za tuto výbavu zaplatit více než po zbytek roku. To by se jim mělo vrátit při prodeji auta.

Dražší vozy jsou bez klimatizace téměř neprodejné

Na pomyslný žebříček nejžádanějších ojetých vozů přitom výběr modelu s klimatizací nemá prakticky vliv. Nejžádanějším modelem stále zůstávají Škody Fabia, následované octaviemi a feliciemi. Ze zahraničních modelů pak mezi nejpoptávanější patří Ford Focus a Mondeo.

"Otázka příplatku za klimatizaci se ovšem netýká dražších vozů střední a vyšší třídy. Ty jsou bez klimatizace prakticky neprodejné bez ohledu na roční období," dodal Vaněček.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám