Hlavní obsah

Auta pro patnáctileté: v Česku přibyla nová značka

Novinky, maž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jsou malá, jedou pomalu a jsou drahá. Jenže mají jednu výhodu: tato auta můžete řídit o tři roky dříve než běžné osobáky, tedy v patnácti letech. Na českém trhu byl donedávna jediný zástupce - Jawa Chic. Teď mu u nás přibude konkurence z Francie.

Článek

Francouzská firma Aixam se chlubí tím, že jako první na světě začala vyrábět automobily, které můžete řídit bez oprávnění na běžné osobní automobily. Výrobu zahájil Aixam v roce 1983, dnes vyrábí okolo 15 000 aut ročně a prodejní sít čítá více než 130 dealerů. Nedávno firma vstoupila také na český trh.

:. Aixam City se v outdoorové verzi snaží působit sportovně. Foto: Axiam

Všechny automobily Aixamu jsou výhradně dvoumístné a jejich výkon je 4 kW, tedy 5,44 koně. Díky tomuto výkonu a maximální konstrukční rychlosti do 45 km/h mohou tyto malé automobily řídit i řidiči mladší 18 let (řidičské oprávnění A1).

Ani ne šest koní a 14 Nm

V nabídce Aixamu je šestice modelů, přičemž většina z nich působí docela svěžím dojmem; domácí Jawa Chic proti nim působí usedleji. O pohon se starají benzínové dvouválce s objemem 400 ccm a poháněnou přední nápravou. Vpředu umístěný motor dává výkon 5,44 koně (4 kW) při 3 200 otáčkách a 14 Nm při 2 400 otáčkách. Na závodění na semaforech to vážně není.

:. Na fotografiích působí Aixam City poměrně sympaticky. Foto: Axiam

Nejvyšší rychlost činí přibližně 78 km/h a spotřeba paliva kolem 4 litrů na sto. Palivová nádrž má kapacitu 16 litrů (což zaručí dobrý dojezd) a automobily dle provedení váží kolem 350 - 380 kilogramů.

Čtvrt miliónu za neplnohodnotné auto je hodně

Ceny začínají na částce 254 000 tisíc (A721 Pack) a končí na 335 000 korunách za model Crossline Pack. Za to seženete plnohodnotné auto. Ale pokud váš potomek tak moc touží po řízení (skoro)auta a na skůtru nebo malém motocyklu se mu jezdit nechce, má o další možnost navíc, jak vás přesvědčit, i když hračka je to poněkud nákladná.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám