Hlavní obsah

Francouzský novinář vyzradil chystaný model od Renaultu

Novinky, ČTK, maž

Francouzský novinář Bruno Thomas byl obviněn z prozrazení výrobního tajemství a z podílu na zneužití důvěry kvůli zveřejnění informací o novém modelu vozu Renault Mégane a otištění jeho fotografií. Vůz měl přijít do prodeje až za tři roky. Novináři hrozí až pět let vězení.

Článek

Snímky a informace byly zveřejněny loni v létě v časopisu Auto Plus. Automobilka pak podala žalobu na neznámého pachatele kvůli průmyslové špionáži.

Na základě vyšetřování byl Thomas toto úterý vzat do vazby a jeho redakce byla prohledána. Dnes byl propuštěn, ale bylo proti němu vzneseno formální obvinění a zůstává pod soudním dohledem. Už minulý týden bylo proti jednomu zaměstnanci Renaulta vzneseno obvinění pro šíření důvěrných informací.

Proti postupu vůči Thomasovi protestovali představitelé novinářských odborů i majitelé listů a výhrady vyslovila i ministryně kultury Christine Albanelová.

Na lovu v okolí Mladé Boleslavi

Fotografie připravovaných modelů jsou čtenářsky velice žádány, obzvláště pokud se jedná o domácí automobilku. Většinou se ale objevují jenom pár týdnů před oficiálním představením daného modelu.

Kupříkladu v okolí Mladé Boleslavi jezdí často zakamuflované modely, které lidé "nahánějí" ve snaze vyfotit je mobilním telefonem nebo fotoaparátem. Testovací řidiči Škodovky si pak stěžují, že před takovými lidmi musejí ujíždět. Nicméně, špionážní fotografie zveřejněná pár týdnů před zahájením prodeje zařídí danému vozu publicitu, novináři mají o čem psát, čtenáři co číst a automobilka má zadarmo reklamu.

Reklama

Výběr článků

Načítám