Hlavní obsah

Toyota postaví továrnu v Brazílii, Volkswagen v USA

Novinky, ČTK, maž

Německá automobilka Volkswagen postaví svoji americkou továrnu ve státě Tennessee. Japonská automobilka Toyota postaví novou továrnu o něco jižněji, v Brazílii. Do výstavby továrny, která by měla pomoci uspokojit rostoucí poptávku po vozech Toyoty, chce automobilka investovat 600 milionů až 700 milionů dolarů (8,8 až 10,2 miliardy Kč).

Článek

Výstavba továrny v USA je součástí plánu posílení pozice Volkswagenu v Americe. Společnost tak chce také omezit negativní důsledky silného eura. Volkswagen vybíral nové místo pro svoji továrnu ve třech amerických státech. Kromě Tennessee to byly také Alabama a Michigan.

Automobilka uzavřela svoji poslední továrnu v USA blízko Pittsburghu v roce 1988. Nová továrna, na jejíž výstavbu společnost vyčlenila 620 miliónů eur (14,45 miliardy Kč), by měla mít kapacitu výroby 150 000 vozů ročně.

Toyota v Brazílii vyrábí už 50 let

Nová továrna Toyoty má být umístěna ve státě Sao Paulo. Vyrábět bude kompaktní model určený jak pro brazilský trh, tak pro vývoz. Výroba by měla začít v roce 2011. Továrna zaměstná 2500 osob a kapacita výroby by měla činit až 150 000 vozů ročně.

Toyota působí v Brazílii již 50 let. V současnosti zde ve státě Sao Paulo vyrábí sedan Corolla. Má také továrnu na součástky v Bernardo do Campo.

:. Toyota Auris, konkurent Octavie nebo Focusu. foto: Toyota

Brazílie patří mezi největší trhy Latinské Ameriky. V zemi jsou ale vysoká dovozní cla na automobily, činí 35 procent. Světové automobilky v poslední době masivně investují v zemi, aby udržely krok s rostoucí ekonomikou země, která žene poptávku po osobních a nákladních automobilech rekordně vysoko.

V letošním roce již oznámily výstavbu továrny v Brazílii americký koncern General Motors a jihokorejská společnost Hyundai.

Reklama

Související články

Toyota iQ: zase o něco chytřejší minivůz

Ženevský autosalon je tradičním nástrojem na prezentaci nejen sériových vozů, ale i jejich předsériových verzí. Mezi ně se zařadí Toyota iQ, která se zase...

Výběr článků

Načítám