Hlavní obsah

VIDEO: Sedm technologických vychytávek nového BMW řady 7

Novinky, maž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BMW řady 7 je odjakživa vlajkovou lodí bavorské automobilky. Nejinak je tomu i u právě představené "sedmičky" pro modelový rok 2009. Následující seznam popisuje sedm technologických zajímavostí nového BMW řady 7; některé jsou světově unikátní, s jinýými BMW několik let zaspalo.

Článek

1. internet v automobilu: BMW nabízí přímo z vozidla neomezený přístup k internetu v rámci programu ConnectedDrive. Připojení k internetu probíhá pomocí technologie EDGE. Vzhledem k tomu, že se využívá barevný displej uprostřed přístrojové desky, můžete surfovat po internetu pouze pokud automobil není v pohybu.

Má tuto technologii BMW jako první na světě?Ano. Ale pokud netrváte na zobrazení prohlížeče na palubním displeji, pak k internetu v jakémkoliv autě vám stačí notebook s patřičným připojením (GPRS, wi-fi apod.).

:. Vzadu můžete tančit, místa tam je velmi, velmi mnoho. Foto: BMW

2. řízení předních i zadních kol: tato technologie kombinuje posilovač řízení Servotronic s proměnným účinkem a aktivní řízení, měnící převod řízení na přední nápravě s možností změny úhlu natočení zadních kol až o tři stupně.

V nízkých rychlostech se zadní kola přiřizují v opačném směru, než jak zatáčejí kola přední nápravy, což zlepšuje manévrovací schopnosti (průměr otáčení se podle BMW zmenší až o 70 cm). Ve vysokých rychlostech se zadní kola natáčejí ve směru předních. To je přínosem ke stabilitě při náhlých změnách směru jízdy nebo při rychlých průjezdech zatáčkou. Aktivního řízení u sportovních modelů BMW přináší pocitově menší cit v řízení, nicméně v luxusním sedanu to nevadí.

Má tuto technologii BMW jako první na světě? Ne, například Renault nebo Saab využívají natáčení zadních kol už delší dobu.

3. BMW Night Vision s rozpoznáváním osob. Systém nočního vidění BMW používá k zobrazení signálu z termokamery centrálně umístěný hlavní displej. Systém ve snímaném obrazu dokáže rozpoznat siluetu osoby včetně jejího pohybu. Řidič je na potenciální nebezpečí upozorněn zvýrazněním identifikované postavy. Aby systém upozornil opravdu pouze na potenciálně nebezpečně se pohybující osoby, reaguje jen na postavy v zamýšlené trajektorii vozu. Z tohoto důvodu se při vypočítávání potenciálního nebezpečí kalkuluje například s rychlostí jízdy, natočením volantu a otáčením vozu kolem svislé osy.

Jakmile systém odhalí například osobu, která je na okraji vozovky, pohybuje se směrem k silnici, nebo je již v jízdním pruhu před vozem, řidič je na tuto skutečnost včas prostřednictvím kontrolního displeje, případně Head-up displeje, upozorněn. Jízda v noci je díky tomu zase o něco bezpečnější.

Má tuto technologii BMW jako první na světě? Ano i ne, protože noční vidění nabízí i Mercedes. Neumí ovšem zatím rozpoznávat a upozorňovat na chodce.

4. zážehový osmiválec s technologiemi Twin Turbo. Zatím nejvýkonnější benzínový motor pro BMW 7 má zdvihový objem 4,4 litru, je přeplňován dvojicí turbodmychadel Twin Turbo a vybaven vysokotlakým přímým vstřikováním High Precision Injection. Jedná se o první přeplňovaný osmiválec, který má turbodmychadla umístěná mezi řadami válců. Tímto řešením bylo dosaženo kompaktních rozměrů. Zkrátily se také sací i výfukové kanály, což je přínosem pro snížení tlakových ztrát při plnění i výplachu motoru.

:. Nové BMW řady 7 má umírněný vzhled. Oproti předchozí generaci, kterou někteří skalní fandové nemohli vystát jsou změny decentní. Foto: BMW

Kromě slušného výkonu se tato celohliníková pohonná jednotka vyznačuje dobrým zátahem již od nejnižších otáček. BMW 750i zrychluje z klidu na 100 km/h během pouhých 5,2 s. Nejvyšší rychlost je elektronicky omezena na 250 km/h. Motor dosahuje největšího výkonu 300 kW/407 k v rozmezí 5500 až 6400 otáček. Točivý moment zůstává na svém maximu 600 Nm v rozpětí 1750 až 4500 otáček za minutu.

Má tuto technologii BMW jako první na světě? Ano.

5. adaptivní tempomat s funkcí Stop & Go. Adaptivní tempomat s funkcí Stop & Go dokáže automobil zcela zastavit a samočinně jej opět rozjet. Jakmile ale automobil zastaví na déle než tři sekundy, je pro rozjetí z bezpečnostních důvodů potřeba asistence řidiče v podobě jemného stisknutí plynového pedálu.

Adaptivní tempomat Stop & Go může automobil zbrzdit zpomalením nejvýše 4 m/s, ve vyšších rychlostech je tato hodnota nastavena kvůli většímu komfortu na 2,5 m/s. V případě, že automobil vpředu zpomaluje intenzivněji, vyzve automobil řidiče k použití brzdové soustavy. Současně s tím se do pohotovostního režimu připraví brzdy a brzdový asistent.

Má tuto technologii BMW jako první na světě? Ne, adaptivní tempomat je běžnou součástí luxusnějších vozů. Zastavit a rozjet se ovšem umí zatím pouze tempomat z dílny BMW.

:. Řadící páka má vzhled joysticku, do luxusního auta se nehodí, nebo ano? Foto: BMW

6. systémy upozorňující na nechtěné vybočení z jízdního pruhu a hlídání mrtvého úhlu. Poprvé je pro řidiče BMW řady 7 připraven systém, který vibracemi volantu varuje před nechtěným vybočením z jízdního pruhu. Systém Lane Departure Warning využívá ke své funkci kameru snímající silnici vpředu.

Systém sleduje obě nebo alespoň jednu podélnou čáru na silnici ve vzdálenosti přibližně 50 m před vozem a porovnává její pozici se směrem jízdy automobilu. Jakmile dojde k odchylce, vibrací do volantu systém řidiče informuje. Systém je aktivní také v noci, při použití blikače během změny jízdního pruhu je neaktivní. Lze jej samozřejmě i zcela vypnout.

Nové BMW řady 7 je prvním vozem této značky, které může být vybaveno systémem monitorujícím přítomnost jiného automobilu v mrtvém úhlu vnějších zpětných zrcátek (Lane Changing Warning). Systém používá radary monitorující prostor šikmo vzad do vzdálenosti až 60 metrů.

V případě, že identifikuje automobil nebo motocykl, informuje o tom trojúhelníkovým symbolem, který se rozsvítí ve spodní části daného vnějšího zpětného zrcátka. Jakmile v tomto případě dá řidič znamení o změně směru jízdy, systém jej upozorní na potenciální nebezpečí blikáním kontrolky v zrcátku a současně vibrací do volantu.

Má tuto technologii BMW jako první na světě? Ne, Citroën systém nechtěného vybočení používá už roky, a to i v levnějších modelech. Volvo zase nabízí systém pro hlídání mrtvého úhlu.

:. Nové BMW řady 7 Přední maska s typickými ledvinkami. Foto: BMW

7. zobrazení rychlostních limitů. Propojení navigačního systému a systému hlídajícího nechtěné vybočení z jízdního pruhu přináší možnost informovat řidiče o aktuálním rychlostním omezení v úseku, jímž právě projíždí. Pomocí speciálního programu automobil dokáže rozpoznat dopravní značky omezující rychlost.

Systém rozpoznává nejen pevně umístěné a přenosné značky, ale také dálniční elektronické návěsti umístěné nad jízdními pruhy. Tyto údaje jsou porovnávány s daty navigačního systému.

Informace zjištěné prostřednictvím kamery mají přednost před daty navigačního systému, protože reagují i na sezónní omezení dané například prací na silnici.

Má tuto technologii BMW jako první na světě? Ano, ale konkurenti ji brzy budou mít také. Například Opel připravuje podobnou technologii pro své nové vozy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám