Hlavní obsah

Sportovní roadster ze Slovenska chce konkurovat Lotusu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při mytí auta na čerpací stanici nedaleko Washingtonu si Slovák Dick Kvetňanský povšiml něčeho zvláštního. Přijelo žluté Ferrari Testarossa, ale zvuk jeho motoru připomínal spíše Chevrolet. Byl to totiž padělek. To vnuklo Kvetňanskému nápad zahájit výrobu falešných sportovních vozů Ferrari a Lamborghini.

Článek

Kvetňanský strávil několik let napodobováním předních světových výrobců sportovních automobilů. Některé z jeho produktů byly použity filmaři v Hollywoodu při natáčení nehod.

Firma Ferrari jej však obvinila z poškozování její pověsti a donutila ho výrobu kopií sportovních vozů ukončit. Přiměla ho tak k zahájení produkce speciální soupravy K-1 Attack, kterou si technicky zdatní motoristé mohli sami namontovat na odstrojený vůz Honda Accord. Případně si mohli koupit už hotový sportovní model K-1.

Nakonec Kvetňanský dospěl k názoru, že by mohl vyrábět vlastní sportovní automobil. Nyní doufá, že nový vůz K-1 Attack přiláká motoristy, kteří mají zájem o automobily mimo hlavní proud. "Dříve vypadal Attack rychle pouze tehdy, když stál na parkovišti. Nyní můžu vyzvat na souboj jakékoliv Porsche, jakékoliv Ferrari," prohlásil Kvetňanský.

.: Interiér působí sportovně, luxusní rozhodně není. Foto: K1

V době, kdy automobilky směřují do střední Evropy masovou výrobu rodinných vozů pro střední třídu, je Kvetňanského firma K-1 Engineering výjimkou. Raději než na nabídku levné náhražky známých sportovních automobilů se Kvetňanský zaměřuje na špičku trhu a doufá, že přiláká bohaté milovníky aut, kteří budou ochotni zaplatit velkou částku peněz za něco nového.

Prodeje hlavně v USA

"Souprava Attack byla natolik úspěšná, že si ji kupovali i lidé jako američtí lékaři a zubaři. Najímali si firmy na její montáž a platili za to velké peníze," řekl Kvetňanský. "Takže si myslíme, že se můžeme stát skutečným malým výrobcem sportovních vozů," dodal. Firma prodala zhruba 120 souprav Attack, a to zejména ve Spojených státech.

Podle některých analytiků sice Kvetňanského automobil stále potřebuje větší výkon, více luxusní dojem a některé další prvky, aby mohl konkurovat vozům Ferrari či Porsche, přesto si ale může najít kupce. "Návrh je skvělý, auto vypadá ohromně a myslím, že má budoucnost," uvedl Ben Arnold, který psal hodnocení tohoto automobilu pro německý časopis Auto Bild. Upozornil, že Attack by mohl konkurovat levnějším vozům Lotus.

Kvetňanský doufá, že v letošním roce vyrobí až 40 vozů Attack. V příštím roce by chtěl produkci zvýšit až na 120 aut. Pro polovinu letošní produkce již má zákazníky. Automobil nabízí za zhruba 70 000 eur (téměř 1,7 miliónu Kč) bez daně.

Reklama

Výběr článků

Načítám