Hlavní obsah

Mobil za volantem prý může být nebezpečnější než alkohol

Telefonování za volantem může být pro řidiče nebezpečnější než alkohol. Dokonce prý i za použití takzvaných hands free sad. Naznačuje to výsledek dánského testu osmi řidičů, na němž se podílel deník Ekstra Bladet a motoristická organizace FDM. Test sice nemá vědeckou hodnotu, ale jeho výsledek je podle expertů pro telefonující řidiče námětem k zamyšlení.

Článek

Osm řidičů při jedné zkušební jízdě telefonovalo, zatímco při druhé zkušební jízdě před nastartováním motoru požili tři skleničky tvrdého alkoholu, čímž překročili hranici 0,5 promile, která je v Dánsku již trestná.

Při testování v technickém komplexu FDM v Roskilde nedaleko Kodaně pak řidiči při telefonování za jízdy i přes použití hands free zavinili osm dopravních nehod, zatímco při řízení pod vlivem alkoholu "pouze" šest nehod. Zkušební doba byla v obou případech stejná.

"Test sice není vědecky průkazný, ale jeho výsledek by měl otevřít řidičům oči," dodal ke zjištěním šéf motoristické organizace FDM Thomas Möller Thomser. V České republice se za jízdy telefonovat nesmí. Za takový prohřešek hrozí ztráta tří bodů a bloková pokuta 1 000 korun.

Řidič se totiž při volání plně nevěnuje řízení a právě nevěnování plné pozornosti jízdě bylo například loni s podílem 18,5 procenta nejčastější příčinou nehod. Na severu Evropy zatím telefonování za jízdy zakázáno není. Experti ale varují, že řidiči by měli telefonovat, jen pokud skutečně musí, a vyřizovat svá sdělení za nejkratší možnou dobu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám