Hlavní obsah

Ford údajně jednal s Renaultem o prodeji automobilky Volvo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká automobilka Ford Motor údajně jednala s francouzským rivalem Renault o prodeji své divize Volvo. Napsala to agentura Reuters, která se odvolává na informované zdroje. Podle nich ale jednání velmi rychle skončila, protože obě firmy měly odlišné představy o ceně.

Článek

Firmy začaly zkoumat terén loni na podzim a přestože jednání k ničemu nevedla, později se jejich šéfové setkali ještě jednou. Podle jednoho zdroje ale Ford o možnosti prodeje Volva jednal i s třetí největší čínskou automobilkou Dongfeng Motor Group.

"Už dříve v tomto roce jsme uvedli, že Volvo není na prodej a že se zaměříme na zlepšení finančních výsledku firmy," reagoval mluvčí Forda Mark Truby.

Zástupce Dongfengu řekl, že nejvyšší vedení automobilky o možnosti převzetí Volva nejednalo, nevyloučil ale, že informačních schůzek se mohli zúčastnit zástupci některé z dceřiných společností. I když Ford neustále říká, že nemá v úmyslu Volvo prodat, podle zdrojů o možnosti prodeje firmy se zájemci jedná.

Ford nyní nemá lehké časy

Analytici podotýkají, že Fordu by se teď peníze určitě hodily. Za poslední dva roky totiž firma prodělala více než 15 miliard dolarů (přes 227 miliard Kč) a vzdala se dlouhodobého plánu vrátit se v roce 2009 zpět k zisku.

Ford, který patří k trojici největších automobilek z průmyslového Detroitu, nyní prochází restrukturalizací. V jejím rámci uzavře 16 továren v Severní Americe a zruší desítky tisíc pracovních míst. V roce 2006 si vzal úvěr asi 23 miliard dolarů, který by měl firmě pomoci plánované změny uskutečnit.

Reklama

Související témata:

Související články

Ford zvažuje prodej Volva

Americká automobilka Ford omezí výrobu ve švédské divizi Volvo, aby snížila její náklady i ztráty. Informoval o tom v úterý list Wall Street Journal. Dodal,...

Výběr článků

Načítám