Hlavní obsah

Německý soud zakázal čínskou kopii BMW X5

Novinky, ČTK, maž

Bavorský soud nařídil mnichovskému dovozci aut zastavit prodej sportovního užitkového vozu z Číny, protože se nápadně podobá BMW X5. Podle mluvčího soudu Franka Tholla musí dovozce zničit veškeré zásoby těchto vozů a za každý další prodaný vůz by mohl dostat pokutu až 250 000 eur, tedy téměř šest miliónů korun.

Článek

"Zda to znamená, že vůz musí být demontován, zda může být poslán zpět do Číny, nebo prodán v jiné zemi, zatím není jisté. Závěrečné rozhodnutí ještě není napsáno," dodal Tholl. Podle něj není jisté ani to, kdy rozhodnutí vstupuje v platnost.

Mluvčí společnosti China Automobile, která vůz Shuanghuan CEO dováží, Karl Schlössel uvedl, že se dovozce proti rozhodnutí soudu odvolá. Když to bude nutné, hodlá případ dovézt až k Evropskému soudnímu dvoru.

China Automobile začala dovážet CEO do Německa tento měsíc. Vůz je možné koupit ve 40 autosalonech v Německu a v 300 dalších autosalonech po Evropě.

:. BMW X5: originál, který se čínské auto snaží napodobit. foto: BMW

Mluvčí BMW Andreas Lampka uvedl, že BMW podala žalobu na společnost, protože karoserie CEO se výrazně podobá modelu X5. "Vůz CEO poškozuje naše práva na ochranu designu a značky," uvedl Lampka. Obdobnou žalobu podala firma i v Itálii a stejné akce chystá i v dalších zemích, kde se prodávají modely X5 i CEO.

Základní model CEO v autosalonech stojí 26 000 eur (přes 622 000 Kč). To je zhruba polovina ceny X5 v Německu. Mizerné jízdní vlastnosti, stejně jako mimořádně špatnou aktivní i pasivní bezpečnost čínské kopie již popsalo mnoho odborných motoristických časopisů.

Reklama

Související témata:

Související články

Čínská levná auta vtrhnou na český trh

Antonín Charouz prostřednictvím své firmy A. Charouz Motors bude dovážet do České republiky čínské vozy Shuan Huang CEO a UFO, které jsou nejen podle odborníků...

Výběr článků

Načítám