Hlavní obsah

Kultovní divize M od BMW slaví třicetiny

Novinky, maž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sportovní divize M bavorské automobilky vyrábí už 30 let výjimečná auta. Stačí si vzpomenout na legendární M1, první auto "bavorácké" sportovní divize nebo ikonickou M3 E30, ale i na novější kousky. V těchto dnech divzi M navíc slaví 300 tisíc prodaných automobilů s logem M.

Článek

Oficiálně se historie divize M začala psát v roce 1978, za vůbec první „emkové“ auto se považuje sporťák BMW M1. Ten se vyráběl až do roku 1981 a na svou dobu měl nebývalý výkon 277 koní (204 kW). Dnes jde o mimořádně ceněný sběratelský kousek.

V roce 1986 přichází další legenda s označením M - M3 E30, v současné době vysoce ceněný youngtimer. Mimořádný podvozek s chutí k přetáčivým smykům a slušný výkon kompaktního čtyřválce s výkonem 200 koní mu zajistil nesmrtelnost. Celkem se prodalo 17 tisíc M3 E30.

:. Dnešní M3 má osmiválec, první, podstatně menší M3, poháněl čtyřválec.foto: BMW

V následujících letech přišly další zajímavé modely, počínaje M5 nebo později M6 a Z4 M. Ale to už jsme v současnosti. Jubilejním vozidlem s pořadovým číslem 300 000 se stalo bílé BMW M3 ve verzi kupé.

Reklama

Související témata:

Související články

Test BMW 123d: škola driftu

Mít doma BMW je snem mnoha motoristů. Jenže ne každý bavorák je tím správným bavorákem. Všechny sice mají výborný podvozek, ale k tomu to chce nějaký solidní...

Hamann BMW M3: střela letící 320 km/h 

Známý německý úpravce Hamann si vzal do parády poslední generaci kultovního BMW M3 (E92). Výsledkem je optický tuning paket, pár koní navíc a odblokovaná...

BMW M1 Hommage: vzpomínka na legendu 70. let

Legendární mnichovský supersport M1 slaví letos třicetiny. BMW k jeho narozeninám připravilo brutální studii M1 Hommage, která svými tvary odkazuje na kultovní...

Výběr článků

Načítám