Hlavní obsah

Plán Porsche ovládnout Volkswagen zatím odložen

Evropská komise (EK) dnes odložila rozhodnutí o tom, zda schválí plánované ovládnutí německé automobilky Volkswagen, kterou se chystá převzít výrobce sportovních vozů Porsche. EK uvedla, že odklad je důsledkem postupu firmy Porsche, která žádost o povolení transakce nejprve stáhla, a poté ji znovu předložila.

Článek

Schvalovací proces nabere asi měsíční zpoždění, což by pro Porsche nemělo být velkým problémem. Procedurální nedostatky ale způsobily, že Porsche musí ve Volkswagenu přikoupit ještě 4,9 procenta akcií s hlasovacími právy.

Porsche v dokumentech pro regulační orgány uvádí, že na hlasovacích právech bude mít podíl 35,5 procenta. To dává firmě nad největší evropskou automobilkou de facto kontrolu. Tím se vyřešily i problémy, které se objevily v první žádosti o schválení. V něm firma disponovala podílem 30,6 procenta na hlasovacích právech.

EK odsunula rozhodnutí na konec července

Rozhodnutí komise mělo původně padnout už dnes. Konečný termín pro posouzení transakce se ale posouvá na 23. července. Porsche podle květnové zprávy agentury DPA předpokládá, že získá většinu ve Volkswagenu na podzim. Až obdrží povolení EK a dalších 15 antimonopolních úřadů, zvýší svůj podíl ve Volkswagenu z téměř 31 procent na více než 50 procent.

Volkswagen, jehož součástí je Škoda Auto, je největším výrobcem automobilů v Evropě. Firma by chtěla do roku 2011 dosáhnout celosvětového prodeje osmi miliónů vozů ročně. Loni prodala celkem 6,2 miliónu automobilů. Automobilka v dubnu oznámila, že v prvním čtvrtletí zvýšila čistý zisk o 26 procent na 929 miliónů eur (přes 22 miliard Kč).

Dozorčí rada Porsche zmocnila představenstvo k získání majoritního podílu ve Volkswagenu začátkem března. Spekulace o tom, že Porsche získá ve VW majoritu, nabraly na síle loni v říjnu. Evropský soudní dvůr tehdy rozhodl, že německý zákon, jenž chrání automobilku VW před převzetím jiným subjektem, porušuje pravidla Evropské unie.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám