Hlavní obsah

BMW GINA Light: sportovní hadraplán pro 21. století

Novinky, maž

Prozatím poslední koncept mnichovské továrny se celým jménem nazývá BMW GINA Light Visionary Concept. Nejvíce zajímavé na něm je, že dokáže měnit svůj tvar. Jak je to možné? BMW místo plechů použilo speciální látku. Podobně jako v minulém století tvůrci legendárního hadraplánu.

Článek

Na design Američana Chrise Banglea existují dva vyhrocené názory - buď se vám jím navržené automobily líbí nebo je vysloveně nesnášíte. Svůj názor na nový koncept, který přijde do muzea BMW, si udělejte sami. Nicméně není vyloučeno, že některé designérské rysy se objeví v některém z připravovaných „bavoráků“, třeba v chystaném modelu Z4.

:. BMW GINA Light Visionary Concept: namísto kovu použili tvůrci speciální látku. Foto: BMW

Nejzajímavější na představovaném prototypu je fakt, že namísto kovu je použita elastická látka. Tkanina má dvě výhody - je lehká a pomáhá i s aerodynamikou - při vysokých rychlostech se mění tvar karoserie tak, aby byl odpor vzduchu co nejmenší.

:. Světla se odkryjí až bezprostředně po jejich rozvícení. Foto: BMW

Kostra, na kterou je plátno navléknuto je z vysoce pevné oceli a ovládané elektrohydraulicky. Co dodat? Bezpochyby jde o zajímavou studii na téma přizpůsobení tvaru auta potřebám posádky. Kdo ví, za pár desítek let si třeba koupíte kupé, ze kterého si před cestou na chatu uděláte pořádně velký kombík.

Reklama

Související témata:

Související články

BMW M1 Hommage: vzpomínka na legendu 70. let

Legendární mnichovský supersport M1 slaví letos třicetiny. BMW k jeho narozeninám připravilo brutální studii M1 Hommage, která svými tvary odkazuje na kultovní...

Výběr článků

Načítám