Hlavní obsah

Čtyři z pěti Čechů jezdí na dovolenou autem

Novinky, maž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Téměř 80 procent Čechů jezdí na tuzemskou dovolenou autem. Vyplynulo to z průzkumu GE Money Auto, který proběhl současně v pěti evropských zemích. K cestám do zahraničí Češi také preferují automobil, ovšem stále důležitější roli má díky klesajícím cenám letecká doprava.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Češi podle průzkumu preferují vozidla s velkým zavazadlovým prostorem. Nic překvapujícího.

Článek

„Češi jsou národ chalupářů na čtyřech kolech. Pokud letní dovolenou tráví v České republice, tak pobývají na svých chatách, chalupách nebo u známých, kam většina jezdí autem. S tím také souvisí fakt, že Češi nejčastěji kupují vozy s velkým zavazadlovým prostorem, tedy typu kombi. Těch jezdí po českých silnicích třetina,“ říká Jan Hrubý, marketingový ředitel GE Money Auto.

„Na dovolenou do zahraničí Češi v poslední době čím dál častěji létají. Přesto ale stále více než 40 procent z nich jezdí na prázdniny za hranice České republiky svým vozem,“ dodává Hrubý.

Průzkum se uskutečnil kromě Česka také v Německu, Polsku, Maďarsku a Rumunsku. Vyplynulo z něj, že k cestám na dovolenou, a to jak domácí, tak zahraniční, využívají automobil nejčastěji Poláci a Češi.

Naopak autem na prázdniny nejméně cestují Maďaři. Věk řidičů nehraje při cestách na tuzemskou dovolenou významnější roli. Automobil je nejoblíbenější napříč všemi věkovými skupinami.

.: Delší cesty stále častěji překonáváme letecky. Ilustrační fotofoto: Dana Sokolová

Jiné je to již s cestováním vozem za hranice. Na zahraniční dovolenou autem se vydávají ve všech zemích nejméně turisté po padesátce. Kromě svého automobilu využíváme jako druhý nejoblíbenější dopravní prostředek pro tuzemskou dovolenou autobus.

U výjezdů do zahraničí využívají automobil stále dva Češi z pěti, ale podíl letecké dopravy neustále roste. Jen málo využívaná je v ČR ekologická železniční doprava. Na tuzemskou dovolenou vlakem vyjelo loni pouze 12 procent Čechů a do zahraničí dokonce méně než 5 procent z nich.

Reklama

Související témata:

Související články

Maďaři v autě svačí, Češi nadávají

Polovina českých řidičů nedodržuje na silnicích povolenou rychlost. Pouze jedna čtvrtina českých řidičů tvrdí, že dopravní předpisy neporušuje nikdy.

Výběr článků

Načítám