Hlavní obsah

Ford zvažuje prodej Volva

Novinky, ČTK, maž

Americká automobilka Ford omezí výrobu ve švédské divizi Volvo, aby snížila její náklady i ztráty. Informoval o tom v úterý list Wall Street Journal. Dodal, že generální ředitel společnosti Alan Mulally podle zdrojů obeznámených se situací řekl předním vedoucím pracovníkům, že hodlá pro tuto divizi časem hledat kupce.

Článek

O prodeji Volva se spekuluje už delší dobu. Naposledy počátkem letošního roku, ale tehdy Ford jakékoliv informace o prodeji Volva tvrdošíjně odmítal. Mluvilo se o tom, že automobily s logem Volvo se začnou v mnohem větší míře prodávat v Severní Americe. Nyní to ale vypadá, že všechno možná bude úplně jinak.

Automobilka Ford začátkem března oficiálně oznámila, že pracuje na novém podnikatelském plánu pro divizi Volvo, jenž by zahrnoval posílení její samostatnosti. Ford tvrdí, že hlavní prioritou je návrat divize k udržitelné ziskovosti.

Ford nyní v rámci snahy o zlepšení hospodářských výsledků snižuje počet zaměstnanců a prodává některé své aktivity. V březnu se dohodl na prodeji britských luxusních značek Jaguar a Land Rover indické automobilce Tata Motors za 2,3 miliardy dolarů.

Ford se v letošním prvním čtvrtletí vrátil k zisku, protože slabou poptávku ve Spojených státech kompenzovaly dobré výsledky v Evropě a Jižní Americe. Automobilka ve čtvrtletí vydělala 100 miliónů dolarů po ztrátě 282 miliónů ve stejném období loni.

Ford koupil výrobu osobních automobilů Volvo v roce 1999 od stejnojmenné švédské strojírenské skupiny, jež si ponechala produkci nákladních vozů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám