Hlavní obsah

Fiat nejspíš koupí srbskou automobilku Zastava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BĚLEHRAD

Italská společnost Fiat plánuje odkoupení srbské automobilky Zastava. Uvedl to v úterý odcházející srbský ministr hospodářství Mladjan Dinkić. Delegace Fiatu by podle něj měla příští týden navštívit Srbsko, aby jednala o převzetí tohoto podniku.

Článek

"Fiat se zajímá o převzetí Zastavy," řekl ministr. "V závislosti na průběhu jednání rozhodneme, zda a kdy bude vypsána veřejná soutěž. Toto rozhodnutí padne do konce měsíce," dodal.

Srbsko zahájilo přípravy na tendr na prodej společnosti Zastava již v prosinci. Tendr měl být původně vyhlášen tento měsíc, celý proces se však zbrzdil poté, co srbský prezident Boris Tadić v březnu na žádost vlády rozpustil parlament a vyhlásil na květen předčasné volby.

Vypsání tendru podle jednoho z představitelů vlády zdržely rovněž rozhovory s firmou Fiat. "Podle jistých předběžných jednání, jež jsme s Fiatem vedli, jsou připraveni investovat do výrobních kapacit v Srbsku až 300 miliónů eur (7,5 miliardy Kč)," řekl zdroj, který si nepřál být jmenován. "Je to obrovská investice. Pokud převzetí dojednáme, tendr by se možná nemusel vůbec vypisovat," dodal.

Zastava již má s Fiatem dohodu o montáži vozů Punto, které prodává v Srbsku a sousedních balkánských zemích pod značkou Zastava 10. Podobnou dohodu uzavřela i s americkou firmou General Motors o vozech Astra, jejichž výrobu by měla spustit během letošního roku.

Závod Zastava byl v roce 1999 poškozen leteckými útoky NATO na průmyslová zařízení v Srbsku. Továrna nyní zaměstnává zhruba 4000 pracovníků ve srovnání s více než 11 000 před restrukturalizací v roce 2001. Podle místních médií se o podnik zajímají také další zahraniční firmy, například německá společnost Volkswagen a výrobci automobilů z Číny a Indie.

Reklama

Související témata:

Související články

Současné Stilo chce vyrábět Zastava

Fiat se čím dál více snaží vydolovat zisk ze svých starších modelů. Nyní totiž vyjednává se srbskou automobilkou Zastava o výrobě dalšího modelu - současné...

Srbsko prodává automobilku Zastava

Privatizace jediné srbské automobilky Zastava má být zahájena v dubnu příštího roku. Oznámila to srbská vláda a dodala, že případní zájemci mají až do konce...

Výběr článků

Načítám