Hlavní obsah

Nissan a Chrysler se dohodly na spolupráci při výrobě aut

Americká automobilka Chrysler LLC a japonská Nissan Motor budou spolupracovat při výrobě aut. Obě automobilky se dohodly, že Nissan bude od roku 2010 vyrábět malá osobní auta pro Chrysler. Americká společnost pak od roku 2011 bude Nissanu dodávat lehká nákladní auta s otevřeným nákladním prostorem.

Článek

Nová malá auta pro Chrysler se budou vyrábět v Japonsku, prodávat se budou v Severní Americe, Evropě a na dalších trzích. Chrysler bude vyrábět menší nákladní vozy v Mexiku, dodávat se budou na severoamerický trh.

Dohoda navazuje na předchozí spolupráci. Nissan v lednu oznámil, že bude dodávat Chrysleru osobní vozy vycházející z jeho sedanu Versa, které bude Chrysler prodávat v Jižní Americe. Viceprezident severoamerických operací Nissanu Dominique Thormann popřel, že by spolupráce mezi oběma automobilkami mohla vést k jejich propojení. Firmy však chtějí i nadále zkoumat možnosti spolupráce při výrobě.

V Nissanu vlastní 44procentní podíl francouzská automobilka Renault. Nissan v současnosti prodává v USA pouze jeden model malé dodávky - Titan, který je v prodeji od roku 2004. Prodej Titanu loni klesl o devět procent a v letošním prvním čtvrtletí o 40 procent.

Podle Thormanna je pro Nissan segment malých nákladních vozů s otevřeným nákladním prostorem zajímavý, protože ročně se v zemi prodá kolem dvou milionů těchto vozů.

Podle Thormanna je pro Nissan segment malých nákladních vozů s otevřeným nákladním prostorem zajímavý, protože ročně se v zemi prodá kolem dvou milionů těchto vozů.

Chrysler nutně potřebuje malé auto pro severoamerický trh, protože vysoké ceny pohonných hmot přiměly spotřebitele obrátit svůj zájem od žíznivých vozů k úspornějším modelům. Prodej malých dvoudveřových aut v USA v prvních třech měsících letošního roku stoupl o 30 procent.

Reklama

Související témata:

Související články

Tři ekokoncepty Chrysleru

Koncern Chrysler připravil pro lednový detroitský autosalon tři koncepty, které méně zatěžují životní prostředí. Všechny totiž využívají k pohonu ekologické...

Chrysler PT Cruiser Convertible končí

Chrysler PT Cruiser Convertible má své dny sečtené. Podle Rogera J. Benvenutiho, manažera Chrysleru pro výrobu, skončila bez fanfár jeho výroba 21. prosince....

Výběr článků

Načítám