Hlavní obsah

Toyota investuje osm miliard do nové motorárny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Japonská automobilka Toyota investuje zhruba 500 miliónů dolarů (přibližně osm miliard Kč) do nové továrny na výrobu motorů v severním Japonsku. Firma tak pokračuje v rozšiřování výroby, aby uspokojila stoupající poptávku po svých vozech s nízkou spotřebou paliva.

Článek

Společnost zároveň oznámila, že založí severoamerický výzkumný institut, ve kterém bude zpočátku pracovat 35 vědců. Toyota v uplynulých deseti letech svůj prodej bezmála zdvojnásobila. Loni vystřídala amerického konkurenta General Motors na postu největší světové automobilky podle objemu výroby. Z hlediska objemu prodeje si nicméně společnost GM prvenství těsně udržela.

V letošním roce plánuje Toyota zvýšit prodej na zhruba 9,85 miliónu vozů z loňských 9,37 miliónu. Výkonný viceprezident Tokuiči Uraniši však minulý měsíc varoval, že automobilka by tohoto cíle nemusela dosáhnout kvůli známkám zpomalení prodeje ve Spojených státech a Evropě.

Toyota má v České republice společný podnik TPCA s francouzskou firmou PSA Peugeot Citroën Jejich kolínská automobilka loni vyrobila 308 478 vozů Toyota Aygo, Peugeot 107 a Citroën C1. Ve srovnání s rokem 2006 vzrostla produkce o více než pět procent. Výroba se rovnoměrně rozdělila mezi všechny tři modely.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám