Hlavní obsah

Audi S tronic - sedm stupňů, dvě spojky

Novinky, maž

Audi se pochlubilo novou sedmistupňovou převodovkou se dvěma spojkami, která vychází z úspěšné technologie DSG. Novinka je navržena pro zástavbu k podélně uloženým motorům s pohonem všech kol quattro. Dovoluje přenášet točivý moment až 550 Nm.

Článek

Sedmistupňová převodovka S tronic se skládá ze dvou převodů s integrovanými vícelamelovými spojkami. Obě části převodovky jsou neustále aktivní, ale vždy pouze jedna přenáší točivý moment motoru. Například, když řidič akceleruje na třetí převodový stupeň, „čtyřka“ je již zařazena a připravena k činnosti.

Změna převodu trvá jen několik setin sekundy a celý děj proběhne bez přerušení přenosu výkonu na kola automobilu, tedy plynule a komfortně.

Preferována zadní náprava

Výkon směřuje do mezinápravového samosvorného diferenciálu systému quattro, který jej rozděluje mezi kola přední a zadní nápravy. Zadní náprava je mírně preferována: v základní situaci míří 60 procent točivého momentu na kola zadní nápravy a 40 procent na kola přední nápravy.

Poprvé se nová převodovka představí v kompaktním SUV Audi Q5.

:. Audi se pochlubilo novou sedmistupňovou převodovkou se dvěma spojkami.

Reklama

Související témata:

Související články

Ještě sportovnější Audi R8 od ABT

Německá tuningová firma ABT připravila velkou ofenzivu nových úprav pro modely Audi. Postupně vám představíme tři řady ve sportovních úpravách. Začneme...

Audi TT i s turbodieselem

Kupé Audi TT dostane jako pohonnou jednotku i turbodiesel. Automobilka představila vůz, jenž dostane dvoulitrový vznětový agregát se 125 kW.

Výběr článků

Načítám