Hlavní obsah

Automobilka Seat letos očekává nárůst zisku i tržeb

– BARCELONA

Španělská automobilka Seat, která je stejně jako česká Škoda Auto součástí německého koncernu Volkswagen, očekává v letošním roce nárůst tržeb i zisku. Oznámil to dnes generální ředitel společnosti Erich Schmitt.

Foto: Jan Čech, Novinky

Koncept Seat Bocanegra

Článek

Automobilka Seat dělala dlouhou dobu mateřské společnosti Volkswagen velké starosti, loni se ale vrátila k provoznímu zisku. Španělský podnik se loni sice potýkal s poklesem poptávky na domácím trhu a v Německu, současně ale expandoval ve východní Evropě. Jeho celkový prodej tak stoupl o 0,4 procenta na 431 000 vozů.

Seat byl v koncernu Volkswagen po léta černou ovcí kvůli neuspokojivým tržbám, pomalé restrukturalizaci a rostoucím nákladům. Zaostával zejména ve srovnání s českou divizí Škoda Auto, která Volkswagenu přináší velké dividendy, píše agentura Reuters.

"Pokud budeme schopni konkurovat Toyotě a dalším, můžeme být stejně úspěšní jako Škoda," řekl Schmitt. "Máme všechny důvody k tomu, abychom se do budoucnosti dívali optimisticky," dodal.

Volkswagen koupil španělskou firmu v roce 1990, tedy po 40 letech od jejího vzniku. Automobilku Seat v roce 1950 založil španělský národní průmyslový institut za pomoci italského Fiatu.

Reklama

Související témata:

Související články

Seat jako konkurent Passatu

Velmi překvapivá je zpráva, která nyní probíhá motoristickými magazíny. Pojednává se v ní totiž o strategii španělského Seatu, jenž plánuje do budoucna,...

Test Seatu Altea XL 2.0 TDI: tak to má vypadat

Hned na začátek se musíme přiznat, že tohle auto jsme očekávali už dávno. Seat Altea byla pro rodinu moc malá a Toledo příliš velké a ošklivé. Takže popravdě...

Seat bude mít další SUV

Vypadá to tak, že Seat se rozhodl uvést na trh další SUV. Teda spíš crossover, který doplní současný Seat Altea Freetrack. Ve Frankfurtu se objeví zatím...

Výběr článků

Načítám