Hlavní obsah

Sbarro Pendolauto: Motorka? Auto? Skútr?

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ŽENEVA

Franco Sbarro, známé jméno ve světě motoristického designu, měl svůj stánek na ženevském autosalonu. A co na něm představil? Bylo toho víc, ale všechny ostatní modely zastínil ten nejmenší - Pendolauto.

Foto: Jan Čech, Novinky

Sbarro Pendolauto

Článek

Není to ani motocykl, protože je to dvoustopý vůz. Není to však auto, protože má řídítka a tvary motocyklu. Není to prostě nic, co by se dalo dnes někam zařadit.

Pendolauto ale v sobě spojuje výhody motocyklu a dvoustopého vozu. Takový samohyb totiž má malý odpor vzduchu, dokáže tedy jet neuvěřitelně rychle a zvládnout zrychlit za minimum času. V zatáčkách se díky speciálnímu systému zavěšení kol dokáže naklonit a vyvážit tím odstředivé síly. Zároveň však přenáší sílu na vozovku dvojnásobkem styčných ploch a je mnohem stabilnější.

Sbarro Pendolautofoto: Novinky/Jan Čech

Možná, že se vám tento princip nezdá být až tak nový. Máte pravdu - Yamaha nedávno představila koncept Tesseract, který je na stejném principu. Dál si můžeme třeba vzpomenout na netradiční tříkolový skútr Piaggio MP3. Ale Sbarro je z nich zcela určitě nejhezčí. Škoda jen, že se jedná o jediný designerský prototyp.

Reklama

Související články

Skútr na třech kolech

Piaggio má ve výrobě malých skútrů velké zkušenosti. Všechny zúročil ve svém posledním a zatím asi nejtechničtějším projektu Piaggio MP3. Tohle totiž není...

Čtyřkolový motocykl Yamaha Tesseract Concept

Vypadá jako bojovné autíčko transformer, má mít vlastnosti motocyklu a stabilitu quadu. To všechno dohromady dá jeden samohyb - Yamahu Tesseract Concept. Čtyři...

Výběr článků

Načítám