Hlavní obsah

ŽENEVA ŽIVĚ: Pininfarina Sintesi

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slavná karosárna Pininfarina se představila na ženevském autosalonu konceptem Sintesi. Ten má být vizí toho, jak by měli postupovat konstruktérské týmy při tvorbě nových ekologických vozů.

Foto: Jan Čech, Novinky

Pininfarina Sintesi

Článek

Sintesi je především inovativní v tom, že boří zažité koncepce rozmístění pohonu, prostoru pro posádku a zavazadla. Základem vozu je totiž podlaha, která má vlastně úlohu nosného rámu. Jeho nejtužší součástí je středový tunel v jehož útrobách se skrývají palivové články pro pohon vozu. Díky tomu se mohly po celém zbytku vozu využít všechny části pro uložení zavazadel.

Pininfarina Sintesifoto: Novinky/Jan Čech

Dále se tvůrci sjednocení kolem Lowieho Vermeerscha snažili vytvořit komunikační systém, jenž by byl vizí daleké budoucnosti a přitom jeho složitost nebyla nijak velká. Jde totiž o to, že komunikační systém není určený pro lidi sedící uvnitř, ale třeba i pro město. Semafory by na křižovatkách mohly zmizet, protože informační systém bude světelné signály zprostředkovávat řidiči sám.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám