Hlavní obsah

Porota vyhlásila finálovou trojici světového auta roku

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na svět se dostaly první informace o užším finále Světového auta roku 2008 (World Car of the Year 2008). V tom nejostřejším souboji se spolu utkají Ford Mondeo, Mazda 2 a Mercedes-Benz C.

Článek

Auto roku se vyhlašuje jak na národních úrovních (v ČR vyhrála toto ocenění Kia cee´d), tak i celoevropsky (vítězem Fiat 500) a celosvětově. A právě celosvětová soutěž je pomyslně pro všechny automobilky asi ta nejméně důležitá, protože se do nominací dostanou i vozy, které jsou určené jen pro vybrané trhy. Ale pro mnohé to znamená, že si mohou poměřit své síly se všemi na světě a v případě úspěchu pak vše marketingově prodat.

:. Finalisté: (zleva) Ford Mondeo, Mazda 2 a Mercedes-Benz C

Ve finále o světové auto roku tak máme trojici automobilů, které se ucházely o nejvyšší posty i jinde ve světě: Ford Mondeo, Mazda 2 a Mercedes-Benz C.

Volí se však i další kategorie. Z desítky finalistů se do superfinále probojovaly dvě audiny (R8 a S5) a doplnilo je podle očekávání BMW M3. Jejich fotografie si můžete prohlédnout po rozkliknutí náhledů.

Audi má také zastoupení v kategorii o nejlepší design, kde se model R8 utká s Mazdou 2 a Volvem C30.

V poslední kategorii o ekologické auto se hodnotí nízká spotřeba a emise ve spojení s technickou vyspělostí a přitom i nízkými výrobními a ekologickými náklady. Objevuje se tady BMW 118d Efficient Dynamics, Smart ForTwo cdi a Volkswagen Passat 1.9 TDI BlueMotion.

Anketa

Který vůz by se měl stát Světovým autem roku 2008?
Ford Mondeo
57,5 %
Mazda 2
15 %
Mercedes-Benz C
27,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 15790 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám