Hlavní obsah

Bezpečná Mazda ASV-4 jde do provozu

Novinky,

V Hirošimě bude uveden do reálného provozu automobil Mazda ASV-4, který je studijním automobilem značky pro nejvyšší bezpečnost na silnicích. Pokud se testy povedou, můžeme některé bezpečnostní prvky z tohoto vozu zanedlouho potkat v sériových vozech.

Článek

Zkratka ASV znamená Advanced Safety Vehicle, tedy Vyspělé bezpečnostní vozidlo. Nejedná se o nic jiného, než čtvrté pokračování výzkumného vozidla, jehož úkolem je připravit půdu pro budoucí technologie bezpečnosti.

V ASV-4 tak najdeme speciální systémy komunikace vozidel, které dokáží reagovat na změny rychlosti u automobilů, i když je snížená viditelnost. Vůz totiž má adaptivní tempomat se speciálním radarem, který měří vzdálenost od překážky před sebou. Jenže ne vždy je tento systém účinný. Proto se ve voze najdou další technologické speciality, které dokáží vyhledávat nebezpečné překážky před vozidlem.

Ale i za zadním nárazníkem je vše pod kontrolou. Další radar totiž hlídá, zda je v zadní části dostatečný odstup dalšího jedoucího vozidla nebo zda se v předjížděcím pruhu neřítí jiný automobil. Všechny tyto systémy fungují na společné bázi a počítač vyhodnocuje, jaký manévr by byl v případě krize nejvhodnější. Ve voze je pak nainstalován Pre-Safe systém, který dokáže sám začít brzdit, pokud se blíží překážka a vytvořit optimální podmínky pro přežití posádky správným nastavením časování výstřelu airbagu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám