Hlavní obsah

Autem roku 2008 v ČR byla zvolena Kia cee'd

Vítězem 14. ročníku odborné ankety Auto roku pro rok 2008 se těsným rozdílem jednoho bodu stal na Slovensku vyráběný vůz nižší střední třídy Kia cee'd. Na druhém místě skončil automobil střední třídy Ford Mondeo, třetí příčku obsadil mini vůz Fiat 500.

Článek

Vítěze vybírala ze 47 loňských novinek odborná porota složená z tří desítek motoristických novinářů. Výsledky sdělil předseda Klubu motoristických novinářů Zbyšek Pechr.

Před branami finále, do něhož se probojoval ještě Mercedes-Benz třídy C (celkově čtvrtý) a Lexus LS 460/600h (výsledná pátá pozice), zůstala letos překvapivě nová Škoda Fabia. V minulém ročníku soutěže získal titul Auto roku Opel Corsa, rok předtím to byl Ford Focus a v roce 2005 Škoda Octavia.

Ford Mondeofoto: NOVINKY/Jan ČechFiat 500foto: Fiat
Mercedes-Benz C Kombifoto: Mercedes-BenzLexus LS 460foto: NOVINKY/Jan Čech

Anketa byla dvoukolová. V prvním kole každý porotce vybral pět finalistů, kteří postoupili do druhého kola. Ve druhém kole měl každý porotce k dispozici 25 bodů, které rozdělil mezi finalisty.

Souběžně s odbornou anketou proběhla tipovací soutěž, ve které lidé hádali, který vůz se stane Autem roku 2008. Do soutěže o ceny za 750 000 korun přišlo celkem 110 132 tipů.

Anketu vyhlásil Svaz dovozců automobilů a Sdružení automobilového průmyslu ve spolupráci s Klubem motoristických novinářů.

V Evropě vyhrál Fiat

byly zveřejněny výsledky ankety o evropské Auto roku 2008 (Car of the Year 2008). Vítězem se podle očekávání stal malý Fiat 500. Jako druhá se umístila Mazda 2 a na třetí místo pak novináři dosadili Ford Mondeo.

I Evropské auto roku se volí stejně jako v ČR - dvoukolovým systémem, při němž se rozdělijí body.

Reklama

Související témata:

Související články

Evropské Auto roku 2008 je Fiat 500

V pátek byly zveřejněny výsledky ankety o evropské Auto roku 2008 (Car of the Year 2008). Vítězem se podle očekávání stal malý Fiat 500, který porazil i vítěze...

Výběr článků

Načítám