Hlavní obsah

Lincoln MKT Concept: nová dimenze značky

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedna z divizí Fordu se rozhodla změnit svou image a její snaha byla posvěcena i nejvyšším vedením koncernu. Zanedlouho bude na trh uveden sedan MKS a v jeho šlépějích postupuje i koncept MKT.

Článek

Je třeba říci, že pokud se tento crossover dostane do výroby alespoň z osmdesáti procent ve stejné podobě, jakou má nyní koncept, bude to skutečná pecka. Lincoln totiž nastolil zcela nový design pro své vozy, který je neuvěřitelně dynamický a přitom jasně ukazuje na to, že firma je luxusní divizí.

:. Lincoln MKT

Lincoln MKT je dlouhý 5293 mm, široký 1999 mm, vysoký 1623 mm a stojí na nápravách o rozvoru 3066 mm. Karoserie se snaží ohromit všechny svou mohutností, jednoduchostí a detaily, které jsou jako pověstné třešničky na dortu zasazeny v místech, kde působí opravdu velmi dobře. Jako příklad si vezměme malý výdech vzduchu za předními koly. Ten je ve tvaru znaku automobilky a z něj pokračuje výrazná linka, která se však ztrácí ještě na předních dveřích. Rozbila se tím monotónnost velkého pontonu a přitom se nezrušila jeho proklamovaná mohutnost.

:. Vůz má místo pevné střechy prakticky jen sklo

Automobil navíc disponuje ohromným předním sklem, které pokračuje až daleko do střechy a končí prakticky až nad zadními sedadly. Vůz je tak prosvětlen na nejvyšší možnou míru.

V interiéru jsou pouze čtyři sedadla, i když vůz je velmi rozměrný. Pro všechny cestující je připraven prostor, který si může vychutnat jen málokdo. Vzadu je například prostor pro nohy dlouhý 1118 mm.

:. Vzadu je velmi solidní nabídka prostoru.

Pod přední kapotou se skrývá již několikrát probíraná novinka fordu - tedy motor s přímým vstřikem paliva a turbodmychadlem. Jedná se o zážehový šestiválec s objemem 3,6 l, který je schopný spalovat jak klasický benzín, tak i směs s bioethanolem, a to až do výše, kterou vykazuje palivo pod označením E85 (85 % bioethanolu). Ani to však neztlumí velmi solidní výkon agregátu. Jeho 305 kW při 5750 ot./min by mohl závidět kdejaký supersport a ani 542 N.m při 2000 ot./min není zrovna málo. Aby bylo možné využít plný potenciál, je síla přenášená na všechna kola.

Reklama

Související články

Jeep Renegade má elektro-dieselové srdce

Autosalon NAIAS (North American International Auto Show) v Detroitu začal. Mezi novinkami se objevil například koncept Jeep Renegade s turbodieslem...

Chrysler Eco Voyager: luxusní ekologickou cestou

K ekologii je mnoho přístupů. Třeba ten, že by vůz mohl být extrémně luxusní, komfortní a k cestujícím maximálně vstřícný, a toto hýčkání navíc vykoupit...

Lexus LF-A Roadster: ještě blíž k sérii

Lexus připravuje svůj vysoce výkonný sporťák už hodně dlouho. V roce 2005 představil vůz Lexus LF-A ve verzi kupé, loni pak jeho přepracovanou verzi a nyní...

Výběr článků

Načítám