Hlavní obsah

Dodge ZEO Concept elektřinou nešetří

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koncern Chrysler představil na autosalonu v Detroitu tří koncepty a každý z nich byl trochu jinak ekologický. Dodge ZEO Concept je sporťák s elektromotorem o solidním výkonu.

Článek

Zatímco ostatní koncepty elektromotor o výkonu 200 kW kombinují s dalšími alternativními agregáty, ZEO zůstává jen u čisté elektřiny nabíjené z rozvodné sítě. Ta nabíjí akumulátory o kapacitě 64 kWh, jenž jsou umístěny ve střední části vozu pod podlahou.

:.Hlavní váha akumulátorů je v ideální pozici - uprostřed dole.

Z akumulátorů pak proudí elektřina k již zmíněnému elektromotoru, jenž pohání zadní nápravu. Samozřejmostí však je i rekuperace brzdného účinku, tedy dobíjení akumulátorů, když vůz brzdí. Vzhledem k tomu, že akumulátory byly proti ostatním konceptům rozšířeny, je dojezd vozu velmi solidních 400 km. Maximální rychlost se také pohybuje na pěkné úrovni 208 km/h a zrychlení z 0 na 100 km/h dokáže díky charakteristice elektromotoru vůz zvládnout za 5,7 s.

:. Dodge ZEO Concept

Dodge ZEO je vozem, který má v sobě spojovat prvky jak sportovního vozu, tak i prostorného a pohodlného auta pro rodinu. V karoserii o rozměrech 4390 x 1734 x 1290 mm se skrývá prostor se sedadly v uspořádání 2+2. Cestující jsou od sebe odděleni mohutným středovým tunelem, ve kterém je zasazena například výkonná elektronika, jako je speciální 3D GPS navigace.

Zajímavostí na voze jsou jednak ráfky o průměru 23 palců a na elektromobil s netradičně velkými pneumatikami (225 vpředu a 255 mm vzadu) a také systém dveří. Jedny velké umožňují přístup k předním sedadlům a druhé k těm zadním. Něco podobného má dnes Mazda RX-8, ale jí se dveře nevyklápí šikmo vzůru.

Reklama

Související témata:

Související články

Jeep Renegade má elektro-dieselové srdce

Autosalon NAIAS (North American International Auto Show) v Detroitu začal. Mezi novinkami se objevil například koncept Jeep Renegade s turbodieslem...

Chrysler Eco Voyager: luxusní ekologickou cestou

K ekologii je mnoho přístupů. Třeba ten, že by vůz mohl být extrémně luxusní, komfortní a k cestujícím maximálně vstřícný, a toto hýčkání navíc vykoupit...

Výběr článků

Načítám