Hlavní obsah

Chrysler Eco Voyager: luxusní ekologickou cestou

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K ekologii je mnoho přístupů. Třeba ten, že by vůz mohl být extrémně luxusní, komfortní a k cestujícím maximálně vstřícný, a toto hýčkání navíc vykoupit nulovými emisemi svého pohonu. Tak se k tomu postavil Chrysler Eco Voyager.

Článek

Tento čtyřdvéřový vůz s rozvorem jen o málo menším než tři metry je představou, jak by měl vypadat vůz budoucnosti. Jeho hýření v oblasti luxusu vyvážit ekologickým pohonem, který si bohatý zákazník bude moci dovolit.

Koncept automobilu je dlouhý 4856 mm a vysoký 1600 mm. Při šířce 1915 mm to zaručuje, že čtyři cestující budou mít tolik prostoru, že snad víc ani chtít nemůžou. Luxusní interiér je obšitý šedou kůží s dřevěnými doplňky. Cestující se mohou zaobírat krajinou ubíhající za okny, nebo se třeba dívat na supermoderní DVD přehrávač, který podporuje snad všechny současné formáty. Řidič pak místo zrcátek využívá kamery zasazené podél celého vozu.

:. Koncept pohonu vozu palivovými články (nádrž na vodík je před zadními koly) a s Li-on akumulátory uprostřed.

Ale to hlavní se u vozidla skrývá pod podlahou. Zde je totiž klasický pohon na vodíkové články. Ty vytvářejí energii pro Li-on akumulátory s kapacitou 16 kWh. Z nich pak jde elektřina do elektromotoru u přední nápravy, který má výkon 200 kW. Díky němu pak vůz zrychlí z 0 na 100 km/h za 8,8 s. To samozřejmě při pouhém odkapávání vody z výfuku.

Palivové články

Základem palivových článků je velmi jemná membrána ze speciálního materiálu. Těch je na sobě několik set. Pokud se pustí do této membrány vodík a kyslík, reagují spolu a vznikne voda která odejde výfukem ven. Při chemické reakci se však uvolňuje energie, která je zachytávána membránou a odvedena v podobě elektřiny do akumulátorů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám